Як зберегти природні ресурси та екосистеми з економічною вигодою: експерти розповідають про механізм зелених закупівель

18 Грудня 2021, 10:40
Як зберегти природні ресурси та екосистеми з економічною вигодою: експерти розповідають про механізм зелених закупіве 730
Як зберегти природні ресурси та екосистеми з економічною вигодою: експерти розповідають про механізм зелених закупіве

Лісова опікунська рада (FSC) в Україні провела четвертий «Лісовий діалог» — круглий стіл на тему  розвитку системи як публічних, так і приватних зелених закупівель на внутрішньому ринку.

Подія відбулася 15 грудня. Про це повідомляє Лісова опікунська рада.

На заході, що пройшов в Києві, обговорили питання, як запобігти глобальній кліматичній зміні, зберегти природні ресурси та екосистеми, одночасно отримати економічну вигоду можливо завдяки механізму зелених закупівель. 

Читайте також: Лісові закупівлі: як запобігти глобальній кліматичній зміні та отримати від цього вигоду 

«Зелені публічні та приватні закупівлі – це ефективний метод збалансувати питання надійності, якості, ціни та збереження довкілля. Такими є тендерні пропозиції, у вимогах яких є нецінові критерії та вартість життєвого циклу продукції чи послуг. Перевагу над дешевшою має продукція, виробництво якої не завдало шкоди довкіллю» – розповіла Світлана Берзіна, президент ВГО «Жива планета». 

З її слів, завдяки використанню нецінових критеріїв, які охоплюють усі етапи життєвого циклу продукції, ми можемо досягати не лише короткострокової економічної вигоди (більш надійна продукція з продовженим строком служби), а й довгострокової, підтримуючи місцевий бізнес та здоров’я людей, зберігаючи екосистеми.

«Сьогодні драйвером розвитку зелених закупівель мають стати передусім агенти змін у державі. Нам необхідно мати амбасадорів щодо просування зеленої політики на різних щаблях влади, роль яких не обмежуватиметься розробкою законодавчих ініціатив», — зазначив директор FSC Україна Павло Кравець

Він додає, що важливо, аби при закупівлі продукції, від Офісу президента до об'єднаної територіальної громади, чільне місце у тендерних процедурах зайняли екологічні характеристики та нецінові критерії визначення переможців. Це формуватиме культуру відповідального споживання та задаватиме вектор сталого розвитку суспільства в нашій країні.

«З нашого досвіду тендерної закупівлі послуг найменша цінова пропозиція — не завжди є найдешевшим варіантом у підсумку. Тому ми власним прикладом показуємо успішність закупівель із застосуванням вимог до екологічних характеристик», — зауважив заступник директора Департаменту з питань поводження з відходами та екологічної безпеки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Філоненко.

На його думку, зараз не потрібно робити дотримання екологічних критеріїв для виконавців обов'язковим. Достатньою є наявність якісних методичних рекомендацій для замовників тендерів щодо використання екологічних вимог до товарів чи послуг і  нецінових критеріїв. Ті підприємства, які хочуть виграти пропозицію, самі побачать необхідність дотримуватися стандартів тої чи іншої схеми сертифікації.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024