2022 рік назвали рекордним за викидами вуглецю від енергетики

03 Березня 2023, 17:51
Фото: depositphotos 1354
Фото: depositphotos

Зростання викидів від викопного палива перешкоджає досягненню глобальних кліматичних цілей.

За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) глобальні викиди вуглецю у 2022 році зросли до нового рекордного значення, що підводить світ до небезпечного рівня глобального потепління, пише Екополітика з посиланням на Bloomberg. 

Викиди повʼязані з енергетикою зросли на 0,9%, тобто до понад 36,8 мільярда метричних тонн, проте наслідки енергетичної кризи не призвели до їхнього значного збільшення. 

Зазначається, що найбільше зростання відбулося на ринках Азії, що розвиваються, значною мірою завдяки вугільній електростанції. Проте найгіршого зростання вдалося уникнути завдяки падінню промислового виробництва в Китаї та Європі. 

«Наслідки енергетичної кризи не призвели до значного збільшення глобальних викидів, якого спочатку побоювалися. Однак ми все ще бачимо зростання викидів від викопного палива, що перешкоджає зусиллям досягти глобальних кліматичних цілей», – сказав виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль.

В матеріалі підкреслили, що викиди в Європейському Союзі впали на 2,5%, оскільки м’яка зима скоротила попит на опалення, а різке зростання цін на природний газ змусили промисловість припинити виробництво. 

Викиди Китаю, найбільшого джерела викидів, зменшилися на 0,2%. Адже слабке економічне зростання, уповільнення будівництва та заходи щодо стримування поширення Covid-19 перешкоджали використанню енергії. Автори додали, що у США викиди зросли на 0,8%, оскільки надзвичайно холодна погода на початку року підвищила попит на опалення. 

«Загалом екстремальні погодні явища сприяли приблизно п’ятій частині минулорічного зростання викидів. У багатьох країнах зріс попит на охолодження, і ця тенденція, ймовірно, збережеться, оскільки зміна клімату робить хвилі спеки більш інтенсивними та частими», – йдеться в матеріалі.

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024