На кожного міського мешканця на рік припадає приблизно 220 кілограмів твердих побутових відходів

25 Серпня 2022, 15:05
Фото ілюстративне 1195
Фото ілюстративне

На кожного мешканця великого міста чи села на рік припадає приблизно 180-220 кілограмів твердих побутових відходів. До цієї кількості слід додати те, що утворюються в магазинах, готелях, на вокзалах, базарах та в інших громадських місцях.

Про це повідомляє у тг каналі Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

В результаті діяльності людини утворюється велика кількість твердих побутових відходів, починаючи від старих газет, порожніх консервних банок, пляшок, залишків їжі, обгорток та пакування, закінчуючи битим посудом, зношеним одягом і поламаною побутовою чи офісною технікою.

Кількість сміття постійно зростає, а проблема утилізації є однією з глобальних проблем людства.

У рамках такої проблеми особливим пунктом є проблема несанкціонованих звалищ, що виникають в результаті самовільного (несанкціонованого) скидання сміття в місцях не призначених для цього (посадки, балки та ліси), що спотворює вигляд населених пунктів та загрожує екологічній обстановці. На несанкціоновані звалища сміття скидають і вдень і вночі.

Тверді побутові відходи не такі безпечні, як може здаватися. Це не харчові залишки, які можуть розкластися за кілька тижнів. Наприклад, папір розкладається від двох до десяти років; консервна банка – понад 90; фільтр від сигарети – 100; поліетиленовий пакет – понад 200; пластмаса – 500; скло – понад тисячу років. 

Крім того, в результаті окислення і деструкції таких скупчень утворюються продукти, що містять токсичні новоутворення – діоксини та різні продукти неповного розкладу. 

Читайте також: У національний природний парк на Одещині повернулися червонокнижні фламінго

При висиханні продукти неповного розкладу утворюють насичений забруднювачами та мікроорганізмами пил. У результаті відбувається інтенсивне забруднення повітря, ґрунту, поверхневих і ґрунтових вод. Для всіх нас дуже важливо усвідомити, як це усвідомили мешканці розвинених країн, наскільки «сміттєвий вал» небезпечний для всіх. 

Не менш важливо і те, що цю проблему можна подолати, зробивши невелике зусилля над собою.
На жаль, знаходяться поодинокі громадяни, які не дотримуються вимог і викидають сміття де завгодно.
Розв`язання проблеми несанкціонованих сміттєзвалищ потребує зусиль як з боку громадян, комунальних служб так і органів місцевого самоврядування, особливо це стосується сільської місцевості.

Органи місцевого самоврядування мають надати можливості для збору сортуванню і вивозу ТПВ.

Будівництво сміттєпереробних заводів дозволило б кардинально розв'язувати питання утилізації сміття.
Також має бути контроль на рівні місцевої влади та правоохоронних органів за утилізацією ТПВ.
Можливо, європейський вибір починається з банального знайомства з дитинства і простого принципу – чисто не там, де прибирають, а там де не смітять.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024