В Україні затвердили план дій для збереження та відновлення зубрів

07 Січня 2023, 15:10
Фото Міндовкілля 2910
Фото Міндовкілля

Зубр європейський – найбільша тварина в Європі. В Україні основні місця існування – Карпати, Лісостеп та Полісся. Через надмірне і неконтрольоване полювання на зубра впродовж XVII-XIX століть, його існування опинилося під загрозою. 

Міністр Руслан Стрілець своїм наказом затвердив План дій щодо збереження та відтворення зубра в Україні. Документ розроблений спільно з  громадськими екологічними організаціями та науковцями НАН України, пишуть у пресслужбі Міндовкілля. 

У більшості країн Європи цей вид зубрів був знищений повністю. На сьогодні в Україні налічується близько 400 особин зубра європейського. Розраховуємо, що виконання плану дій зі збереження цієї тварини допоможе збільшити його чисельність на території України. Адже попри надання зубру у 1980 році охоронного статусу та включення до Червоної книги України ця тварина усе одно потребує посилення заходів зі збереження та відтворення.

Зубр також включений у Додаток III Бернської конвенції, до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи, Європейського червоного списку, а також є одним з важливих видів для класифікації територій, пропонованих Євросоюзом у рамках мережі NATURA 2000.

Затверджений План дій передбачає:

  • створення координаційного центру зі збереження та відтворення зубра;
  • моніторинг популяцій зубра та проведення наукових досліджень;
  • міжнародну співпрацю і координацію дій щодо збереження та відтворення зубра;
  • проведення заходів з підвищення обізнаності щодо цього виду;
  • підготовку та впровадження законодавчих ініціатив, спрямованих на покращення стану виду;
  • пошук потенційно придатних оселищ для розселення зубра тощо.

Довідково. Міністр Руслан Стрілець та Міністр навколишнього середовища Литви Сімонас Гентвілас торік підписали меморандум про співпрацю. У рамках шефства над новоствореним природним парком «Пуща Радзивіла», що на Рівненщині, вони також обговорили можливу допомогу Литви у переселенні зубра європейського на територію парку, який є його природним осередком існування.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
24.04.2024