Експертка розповіла, до яких наслідків може призвести катастрофа на Запорізькій АЕС

12 Серпня 2022, 10:17
Експертка розповіла, до яких наслідків може призвезти катастрофа на Запорізькій АЕС 3755
Експертка розповіла, до яких наслідків може призвезти катастрофа на Запорізькій АЕС

Внаслідок можливої катастрофи на Запорізькій АЕС зона радіаційного забруднення складе 2 млн км2, а радіаційне ураження отримає 1 млн людей і не лише в Україні.

Тож уже зараз варто вивезти з Запорізької області дітей, адже саме вони та вагітні найбільше страждають від радіації. Про це в телемарафону повідомила очільниця Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

«За даними наших державних органів, 30 000 (км2 – ред.) може складати зона відчуження. Це майже в 10 разів більше, ніж зона відчуження складає після Чорнобильської АЕС. Але якщо ми говоримо про потенційно забруднені території, то якщо після Чорнобиля це були 200 тис. км2, то зараз вже є прогнозні підрахунки, що ця потенційно забруднена територія буде складати 2 млн км2. Це просто безпрецедентна територія», – пояснила експертка.

Вона додала, що в разі катастрофи практично вся територія Запорізької області не буде придатна для життя десятки років. 

«Тисячі людей зараз перебувають під прямою загрозою ураження радіоактивними елементами. Те, що відбувається зараз на станції, є актом безпрецедентного ядерного тероризму», – наголосила Тимочко.

«У самих залах атомних блоків розташована військова техніка. Ведення замінування території, яке може закінчитися в будь-який момент вибухами, може призвести до пошкодження обладнання. І самі українські спеціалісти, які обслуговують Запорізьку АЕС, перебувають під постійним психологічним тиском. І це унеможливлює ухвалення правильних технологічних рішень постійно в режимі 24 на 7», – зауважила екологиня.

Вона також поінформувала, що після катастрофи на ЧАЕС радіаційного ураження зазнали 600 тис. людей. А в разі катастрофи на ЗАЕС ця кількість складе 1 млн. А загиблих може бути в десятки разів більше, ніж внаслідок вибуху на ЧАЕС, що до цього часу вважався найбільшою ядерною катастрофою.

«Масштаби торкатимуться не лише України. Це та ж сама Росія і Білорусь, країни Чорноморського басейну і європейські країни, які зараз висловлюють виключно занепокоєння», – зазначила експертка.

Нагадаємо, 8 серпня росіяни обстріляли майданчик поруч зі сховищем ядерного палива на Запорізькій АЕС. Того ж дня підтвердили інформацію, що окупанти замінували низку комунікацій на Запорізькій АЕС. Президент Енергоатому Петро Котін конкретизував, що російські військові замінували берегову лінію Запорізької АЕС, а також загнали на території авто, в яких може бути вибухівка. 

 

У зв'язку з цими подіями Україна відправила листи в ООН та МАГАТЕ з вимогою направити безпекову місію на Запорізьку АЕС. Однак у МАГАТЕ заявили, що останній обстріл ЗАЕС не призвів до «безпосередньої загрози ядерній безпеці». 

11 серпня стався черговий обстріл ЗАЕС – окупанти завдали 5 ударів у районі комендатури станції та ще 5 в районі пожежної частини, яка розташована неподалік від ЗАЕС

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024