Україна вимагає від ООН та МАГАТЕ направити безпекову місію на Запорізьку АЕС

08 Серпня 2022, 17:50
Україна вимагає від ООН та МАГАТЕ направити безпекову місію на Запорізьку АЕС 881
Україна вимагає від ООН та МАГАТЕ направити безпекову місію на Запорізьку АЕС

Російська Федерація продовжує акти ядерного тероризму стосовно об’єктів Запорізької АЕС та її персоналу. 

Про це заявив  уповноваженого з прав людини Дмитро Лубінець.

Він нагадав, що згідно з міжнародними нормами, актом ядерного тероризму вважається вже сам напад на об’єкт, де працюють з ядерними або радіологічними матеріалами. Під «ядерний тероризм» підпадають також і дії, які ставлять на меті порушити, саботувати або маніпулювати операціями, які відбуваються на станції, що може призвести до викиду радіоактивності.

За інформацією Головного управління розвідки територія Запорізької АЕС наразі є замінованою. Також Лубінець зазначає, що окремі співробітники станції піддаються катуванням і насильницьким зникненням, їм надходять погрози. 

«Я хотів би, щоб весь світ почув пряму мову представника Російської Федерації – начальника військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС РФ Валерія Васильєва, який виступив із закликом перед своїми підлеглими, повторюючи погрози вдаватися до ядерного тероризму: «Тут буде або російська земля – або випалена пустеля.. ми замінували усі важливі об'єкти Запорізької атомної станції.. Ворог знає, що станція буде або російською – або нічиєю. Ми готові до наслідків цього кроку»», – пише Лубінець. 

Омбудсмен закликає Генерального секретаря ООН, МАГАТЕ і всю світову спільноту вжити можливих заходів для направлення безпекової місії на Запорізьку АЕС, повністю демілітаризувати територію АЕС та надати гарантії безпеки співробітникам атомної станції та мешканцям міста Енергодар для обслуговування станції. 

Україна вже підготувала та відправила відповідні листи. 

Читайте також:  Росіяни обстріляли майданчик поруч зі сховищем ядерного палива на Запорізькій АЕС

 
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024