На шляху до кліматичної нейтральності: у Дубівській громаді презентували стратегію енергоефективності

29 Грудня 2023, 11:33
На шляху до кліматичної нейтральності: у Дубівській громаді презентували стратегію енергоефективності 6834
На шляху до кліматичної нейтральності: у Дубівській громаді презентували стратегію енергоефективності

Сучасні зміни кліматичних умов змушують задуматись, над тим, чи правильно ми живемо, чи раціонально поводимося із природою, адже саме діяльність людини є причиною змін клімату. 

Глобальне потепління, паводки та підтоплення є наслідком недобросовісного ставлення людей до навколишнього середовища. Тому стратегія життя та розвиток мають бути побудовані таким чином, щоб бути разом з природою. Так вважають у Дубівській громаді, де 26 грудня підбивали підсумки проєкту «Підвищення енергетичної та кліматичної сталості Дубівської сільської громади». 

Ще у липні 2023 року ця сільська громада розпочала  реалізацію проєкту  задля мінімізації негативного впливу на довкілля та зменшення сум у платіжках. 

Проєкт передбачав підготовку Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату, впровадження системи енергоменеджменту, впровадження енергомоніторингу в бюджетних закладах, проведення навчань для енергоменеджерів базового рівня та керівників бюджетних установ. 

Нагадаємо, Еко.Район раніше розповідав про шлях громади до енергоощадності, де описали здобутки громади у сфері енергоефективності. Цього разу у Дубовому разом із результатами проєкту «Підвищення енергетичної та кліматичної сталості Дубівської сільської громади» презентували також План дій сталого енергетичного розвитку та клімату.  

«Дубівська громада вже кілька років рухається шляхом енергоефективності, але громаді не вистачало системності у реалізації енергоощадних заходів, саме для цього ми реалізовуємо цей проєкт. Також проєкт покликаний підвищити рівень спроможності громади, адже за наявності розробленого в рамках проєкту Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату громада зможе розраховувати на європейське фінансування для запровадження заходів енергоощадності», – наголосив директор Української некомерційної енергетичної агенції Сергій Кошарук.  

Сергій Кошарук
Сергій Кошарук

Що таке План дій сталого енергетичного розвитку та клімату

План дій сталого енергетичного розвитку та клімату – це документ, що містить стратегію розвитку громади у напрямку енергоефективності, а саме заходи, покликані наблизити громаду до енергетичної нейтральності, показати картину сучасних викидів парникових газів та визначити вразливі місця, що не дозволяють громаді стати енергоефективною. 

Свій План сталого енергетичного розвитку та клімату Дубівська громада склала у співпраці з Українською некомерційною енергетичною агенцією, а саме експерткою агенції з енергоменеджменту і сталого енергетичного розвитку Галиною Журавською. Експертка займалася створенням плану та стратегій розвитку громади.

Енергетична стратегія громади включає план дій у сфері енергоощадності громади терміном до 2030 та 2050 років. 

Енергоощадним планом безпосередньо Дубівської громади є скорочення викидів СО2 до 2030 року на 35% відносно базового значення 2018 року. 

Довідково: обсяги викидів СО2 Дубівською громадою у 2018 році становили понад 18,7 тисячі тонн.

У довгостроковій перспективі, до 2050 року Дубівська сільська громада бачить себе, як кліматично нейтральна громада, що є адаптованою до змін кліматичних загроз, а також використовує відновлювальну енергію як основу надійного енергозабезпечення. 

При розробці плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату опирались на історичну довідку, географічне розташування громади, кліматичні умови, оцінку соціально-економічного потенціалу та бюджет. 

Також важливим пунктом плану є джерела енергії, що наявні у громаді та їх частка у загальній енергетичній системі, зокрема типи опалення та джерела енергії автомобілів мешканців громади. Цей пункт важливий з точки зору оцінки обсягів викидів парникових газів у навколишнє середовище жителями громади. 

Що вже реалізувала Дубівська громада у межах проєкту

Окрім зазначеного вище Плану енергетичного розвитку та клімату, який склали у межах проєкту «Підвищення енергетичної та кліматичної сталості Дубівської сільської громади», громада запровадила енергомоніторинг за обсягами використаної енергії у всіх бюджетних будівлях. 

Для ефективного енергоаудиту громада закупила «валізу енергоменеджера», до якої входить: тепловізор, далекомір, енергометр, термометр із функцією вимірювання вологості повітря, газоаналізатор для встановлення об’єму CO2 у повітрі та люксметр (прилад для вимірювання рівня освітленості поверхні).

Також у громаді провели семінар, де навчали керівників та працівників муніципальних установ основам енергоощадності, та на практиці демонстрували, як користуватися приладами «валізи енергоменеджера».     

На шляху до кліматичної нейтральності: у Дубівській громаді презентували стратегію енергоефективності
На шляху до кліматичної нейтральності: у Дубівській громаді презентували стратегію енергоефективності

Які заходи планує реалізувати Дубівська громада

У Плані дій сталого енергетичного розвитку та клімату Дубівської громади прописали десятки заходів, спрямованих на наближення до кліматичної нейтральності.

Великим блоком є заходи, що будуть реалізовані або вже на шляху до застосування у муніципальних будівлях громади. Серед таких заходів впровадження системи енергоменеджменту, яка, за словами сільського голови, розпочне свою роботу на початку 2024 року.   

У всіх бюджетних будівлях громади планують замінити звичайні лампи на LED-освітлення, провести повну термомодернізацію та перевести ці будівлі на джерела відновлювальної енергії. 

Також у громаді планують встановити модульні твердопаливні котельні, реконструювати котельню у селі Вербка, провести утеплення трубопроводів від котелень до будівель та реалізувати цілий комплекс заходів модернізації водопостачання та водовідведення. 

Проведуть заходи енергоощадності не лише у муніципальних, але й у приватних житлових будинках та багатоповерхівках, стіни та дах яких планують утеплити та замінити вікна.  

Ці будинки забезпечать теплолічильниками та індивідуальними тепловими пунктами. 

На це все потрібні кошти, тому у громаді мають намір створити два револьверні фонди, із яких мешканці громади братимуть безвідсоткові позики на реалізацію заходів енергоощадності. 

Важливим заходом в енергоощадному напрямку є популяризація енергоефективності серед жителів громади, для цього проводитимуть Дні енергоефективності, на яких мешканці ділитимуться досвідом у сфері. 

Транспорт є значним джерелом викидів СО2 у Дубівській громаді, в Україні та у всьому світі, тому важливими є заходи енергоефективності у транспортній сфері. 

Для цього у громаді планують оновити парк комунальних транспортних засобів, створити велосипедну інфраструктуру та йти в напрямку розвитку  електротранспорту.

«Зону для велосипедних доріжок можна нанести звичайною фарбою, як бюджетний варіант реалізації заходу, а для електротранспорту створити пункти для заряду», – порекомендувала експертка енергетичної асоціації Галина Журавська

Галина Журавська
Галина Журавська

Також жителів громади стимулюватимуть встановлювати приватні сонячні електростанції, який станом на сьогодні у громаді вже є 19. 

Окремо варто виділити заходи з адаптації до змін клімату, які планують реалізувати у громаді, серед яких: 

  • Закупівля техніки для очищення доріг від снігу;
  • Облаштування систем прийому ливневих вод та створення систем відводу зайвої води у громаді; 
  • Використання нових інформаційних технологій (наприклад, квадрокоптерів) для відстеження місцевості та вчасного реагування на пожежі; 
  • Популяризація страхування від наслідків змін клімату. 

 

***

Ця публікація створена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю УНЕА і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром