Зберегти унікальне: що отримає Моршин, ставши курортом державного значення

12 Лютого 2023, 14:00
Мармуровий палац у Моршині.Фото ілюстративне 4735
Мармуровий палац у Моршині.Фото ілюстративне

Проєкт закону, який визначає території Моршина та Нинівського родовища курортом державного значення очікує на розгляд Верховної Ради. Він уже отримав схвалення Кабінету Міністрів та позитивні висновки комітетів. 

Журналістка Еко.Району розбиралась, що зміниться, якщо депутати проголосують за проєкт.

Понад три роки пішло, щоб обґрунтувати цінність курорту

Ідея створити курорт державного значення назріла давно. Моршин відомий своїми лікувальними джерелами. Перший у місті заклад, де лікували мінеральними водами датується 1878 роком. Через два роки, а саме з 1880 року, Моршин – бальнеологічний курорт, здравниця, де лікують особливими мінеральними водами, що мають терапевтичний вплив на людський організм. 

Законодавство України визначає два види курортів: державного та місцевого значення. До курортів державного значення належать природні території, що мають особливо цінні та унікальні природні лікувальні ресурси і використовуються з метою лікування, медичної реабілітації та профілактики захворювань.

Читайте також: В Україні заборонили поліетиленові пакети: що потрібно знати

 

Мармуровий палац
Мармуровий палац

Як розповідає перший заступник міського голови Моршина, Юрій Янків, щоб курорт отримав статус державного значення потрібно було пройти доволі довгу процедуру та залучити профільних науковців.

«Спершу ми звернулись із поданням до обласної адміністрації, обґрунтувавши унікальність та цінність джерел. За процедурою, адміністрація подала документи до Державної агенції розвитку туризму, яка погоджувала це із міністерствами. Після цього пакет документів надійшов Кабінету Міністрів, де прийняли рішення погодити матеріали та передати на розгляд у Верховну раду. Це все зайняло близько трьох років», – сказав посадовець.

Читайте також: Як нацпарки України протистоять ворогу: підсумки 2022 року

 

Старий бювет мінеральних вод
Старий бювет мінеральних вод

Курорт державного значення: перспективи та очікування

Державний статус курорту дозволить зберегти унікальні Моршинське родовище та родовище Нинівське, яке розташоване на території Моршинської територіальної громади. Особливо це важливо для режиму експлуатації родовищ та використання їхніх ресурсів.

Законопроєкт «Про оголошення природних територій міста Моршина, природних територій Моршинського родовища мінеральних лікувальних розсолів та природних територій Нинівського родовища мінеральних лікувальних розсолів Львівської області курортом державного значення» виокремлює на території курорту три гірничо-санітарні зони.

Старий бювет мінеральних вод
Старий бювет мінеральних вод

Як пояснив Юрій Янків ці зони мають свої особливості та обмеження. Так, у першій гірничо-санітарній зоні розташовані самі свердловини лікувальних мінеральних вод. Ця зона суворого режиму, яка включає території Моршина та Нинівського родовища:

«У першій зоні будівництво заборонене, як виняток – споруди та обладнання, які потрібні для експлуатації мінеральних джерел. Друга зона – зона обмежень, а третя – спостережень. Також будуть визначені вільні площі, де можна буде будувати певні об'єкти, відповідно до містобудівної документації, розбудовувати санітарно-курортну інфраструктуру. Буде визначена окрема територія, будівництво на якій не несе загрози для мінеральних джерел».

Санаторій «Перлина Прикарпаття»
Санаторій «Перлина Прикарпаття»

У місті найбільшими оздоровчими закладами є: державне підприємство «Санаторій «Моршинкурорт» ЗАТ «Укрпрофоздоровниця», Бальнеологічна лікарня,  а також різні допоміжні установи.

Зі слів заступника міського голови, окрім захисту територій, статус державного курорту дозволить залучати більше інвестицій. Оскільки інвестор буде впевнений в тому, що вкладає свої кошти у розвиток території зі статусом, захищеним державою. Курортна галузь сприятиме розвитку інших, суміжних галузей, дозволить створити нові робочі місця та розвивати місто.

Моршин. Санаторій
Моршин. Санаторій

Читайте також: Кабмін готує непрозору дерегуляцію.БЛОГ

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром