Кабмін готує непрозору дерегуляцію

20 Січня 2023, 11:40
Фото зі сторінки УПГ у фейсбуці 5736
Фото зі сторінки УПГ у фейсбуці

Цієї осені понад 20 громадських організацій, зокрема й Українська природоохоронна група, виступили проти нового законопроєкту про дерегуляцію бізнесу.

Якщо коротко, то законопроєктом №8058 влада планує кулуарно прибирати або міняти будь-які процедури та дозволи, необхідні для бізнесу. Без жодної участі чи хоча б повідомлення громадськості. Мова йде й про купу двокілевих аспектів – від рубок лісів до забруднення води та повітря. Тобто законопроєкт дуже стрьомний.

Поки що 8058 на голосування не поставили, хоча профільний економічний комітет у Верховній Раді дав законопроєкту «зелене світло». Шанси на ухвалення 8058 високі: законопроєкт розроблявся в Кабміні.

Сам Кабмін вже готується до його ухвалення. Нещодавно Державна регуляторна служба повідомила, що проаналізувала усі дозволи та процедури у сфері довкілля. І, на думку чиновників, третина з них має бути скасована! А більшість інших – «оптимізовані».

Що саме планує скасовувати ДРС? Незрозуміло. У відповіді на наш запит служба повідомила, що це не публічна інформація. І перелік дозволів та процедур, які планується скасувати або «оптимізувати» буде колись згодом. Дуже прозорий підхід, так?

ДРС готує дерегуляцію не самотужки, а з експертами програми USAID. Останні повідомили, що вони залучали до обговорення громадськість. А саме Асоціацію професіоналів довкілля (ПАЕУ). Якщо хто не знає, то це кишенькова псевдоекологічна громадська організація, яка відпрацьовує замовлення бізнесу та таврує екоактивістів “екотерористами”.

Ба більше, буквально нещодавно Кабмін повідомив про створення міжвідомчої групи, яка займатиметься прискореним переглядом документів, які регулюють ведення бізнесу. Можливо, уряд і не чекатиме ухвалення 8058, а здійснюватиме дерегуляцію за чинними процедурами. Це позитив, адже без 8058 дерегуляційні зміни мають проходити громадське обговорення.

Хочеться вірити, що депутати все ж не голосуватимуть за законопроєкт 8058 в його нинішньому вигляді. І що плани ДРС одним махом щось там «дерегулювати» без жодної публічності залишаться лише планами.

Але ідея дерегуляції живе, тому потрібно уважно слідкувати за новими проєктами нормативно-правових актів, які виносяться на громадське обговорення. Там точно буде багато сюрпризів для довкілля.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024