Календар грибника на жовтень

10 Жовтня 2023, 13:31
Календар грибника на жовтень 38135
Календар грибника на жовтень

Найпопулярнішими жовтневими грибами у 2023 році є: білі гриби, печериці, сироїжки, опеньки, підберезники, підосиновики та чорні грузді.  

Як визначити який гриб вам зустрівся у лісі? 

Білий гриб. Колір та розмір капелюшка змінюється в залежності від віку гриба, тому зустрічаються як оливкові, так і коричневі відтінки. Ніжка у гриба біла. Гриб можна зустріти у різних типах лісу. 

Білі гриби
Білі гриби

Печериці. Округлі гриби, переважно білого кольору, хоча у зрілих грибів трапляються бурувато-чорні відтінки. Варто зазначити, що існує отруйний вид печериці – печериця рудіюча, характерною ознакою якої є бурувато-жовтий відтінок, при зрізанні цей гриб різко жовтіє у місці розрізу. 

Печериці
Печериці

Сироїжки. Капелюшок гриба яскравий, бурого, жовтого або червоного кольору. Ніжка світла. Зустрічається гриб у мішаних лісах, рідше у хвойних. 

Сироїжки
Сироїжки

Опеньки. Капелюшок гриба круглий, опуклий, світло-бежевого кольору. Ніжка довга, із кільцем зверху. Гриби ростуть великими «сім’ями» в місцях опалого листя, на повалених деревах або пнях, від чого пішла назва грибів – опеньки, тобто ті, що ростуть на пнях.  

Опеньки
Опеньки

Підберезники. Капелюшок великий (діаметр 15-20 сантиметрів), бурий з білим м’якушем. Ніжка струнка, світла, висока. Розповсюджені в березових лісах, що зрозуміло із їх назви. 

Підберезники
Підберезники

Підосиновики. Капелюшок великий (діаметр до 20 сантиметрів), опуклий, темно-червоного, бурого або темно-помаранчевого кольору. Ніжка біла. Гриби поширені в листяних та мішаних лісах  Полісся, Лісостепу та Карпат. 

Підосиновики
Підосиновики

Чорні грузді. Капелюшок у молодих грибів оливковий, у зрілих – чорний. Ніжка велика, часом сягає 20 сантиметрів. Гриб росте у мішаних лісах, де багато беріз. Чорний груздь найкраще підходить для консервації та заморожування. Сушити його не рекомендують, оскільки він може втратити свої корисні властивості.

Чорний груздь
Чорний груздь

Нагадаємо, що Еко.Район раніше публікував календар грибника на увесь грибний сезон 2023 року. 

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024