У рівненському Поліссі за допомогою GPS досліджують рідкісного хижака

23 Лютого 2023, 15:43
Рись Борись у Рівненському природному заповіднику. Фото WWF-Україна 2412
Рись Борись у Рівненському природному заповіднику. Фото WWF-Україна

Експерти WWF-Україна та Рівненського природного заповідника відловили та одягнули на самця рисі телеметричний нашийник з GPS-GSM передавачем. 

Завдяки цьому пристрою вони зможуть проводити моніторинг та спостерігати за життям рідкісного хижака на Поліссі  практично в режимі онлайн. Про це розповідають на сайті WWF-Україна.

Борись (так назвали тварину) — це статевозрілий, здоровий самець вагою 22 кг. Поки його нашийник буде працювати справно, науковці зможуть отримувати та аналізувати інформацію щодо екології виду, а саме: 

  • міграційні маршрути;
  • харчовий раціон;
  • сезонну та добову активність;
  • довжину добового ходу;
  • розміри індивідуальних територій;
  • виводкові території рисі (зокрема місця, де з’являється і зростає потомство);
  • оселищну пристосованість виду;
  • вплив на мисливську фауну тощо.

 

Телеметричні дослідження проводять за допомогою технічних засобів, що фіксують різні параметри, наприклад локалізацію особин (конкретне місце перебування). Отримана інформація передається на віддалений сервер до якого мають доступ науковці. 

Такий нашийник, який носить Борись, може працювати 1-2 роки в залежності від природних умов та режимів роботи. Далі він самостійно відпаде. Нашийник розроблений польською компанією «Ecotone Telemetry» з урахуванням біологічних та поведінкових особливостей виду та не перешкоджає життєдіяльності тварини.

«Телеметричний нашийник — це ще один, новий у дослідження рисі, технологічний інструмент, який наші партнери будуть використовувати у своїй роботі разом з іншими методами, — обліком по слідах, моніторингом за допомогою фотопасток тощо. Отриману інформацію науковці зможуть використовувати для поглиблення знань щодо екології виду, а також розробки ефективних планів управління та заходів збереження виду для різних територій», – розповів Роман Черепанин, експерт WWF-Україна, менеджер проєкту «Співжиття заради збереження». 

Подібні комплексні дослідження рисі за допомогою GPS-GSM передавачів на території Українського Полісся проводяться вперше. Українські експерти керувалися передовим європейським досвідом (The KORA Foundation, IUCN/SSC Cat Specialist Group) та методологіями, залучили професійних зоологів, ветеринарний супровід тощо. 

Роботи погоджені Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України згідно з відповідними дозволами. 

Усі роботи здійснено в межах затвердженого Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України Національного плану дій щодо збереження рисі євразійської, а також проєкту «Співжиття заради збереження». 

Фінансування робіт – WWF-Polska, експертний супровід та навчання для партнерів провела NGO «DIANA - Carpathian Wildlife Research» (Словаччина). Реалізації проєкту сприяли адміністрація Рівненського природного заповідника та працівники Карасинського природоохоронного науково-дослідного відділення.

Читайте також: У лісах рівненського Полісся зафіксували п'ять видів червонокнижних тварин

 

ДовідковоПроєкт «Співжиття заради збереження» (Coexistence for Conservation) націлений на збереження рідкісних видів великих хижаків в Україні на території Карпат та Полісся. Його головні завдання — дослідження поточного стану та поширення популяцій ведмедя і рисі, їхніх ключових типів оселищ та екокоридорів. А також зменшення та вирішення конфліктів між людьми та дикою природою за допомогою сталих практик співіснування (електричних огорож, пастуших собак тощо).

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024