У лісах рівненського Полісся зафіксували п'ять видів червонокнижних тварин

17 Лютого 2023, 17:50
Скрін з відео WWF-Україна 2217
Скрін з відео WWF-Україна

Рись, вовк, лось, сарна, лисиця, чапля сіра, сова сіра, горностай, єнотоподібний собака, яструб великий – це лише короткий перелік видів, які обмилували одну боброву загату на Поліссі.

У вересні 2021 року науковці Рівненського природного заповідника встановили три фотопастки. Про це пишуть на сторінці Всесвітнього фонду природи WWF-Україна, які надали фотопастки заповідникові для спостереження рисі євразійської та інших видів на території мисливського господарства «Рудня-Карпилівське». 

У результаті науковцям вдалося зафіксувати 23 види тварин – 17 видів ссавців та 6 видів птахів. П'ять видів з них занесені до Червоної книги України.

На невеликому каналі бобри звели з дерев, гілок, каміння, ґрунту греблю, яка мала забезпечувати їм живлення і захист від хижаків. Та місце привабило й інших мешканців лісу, тож наша боброва загата створила для різних тварин сприятливі умови для:
  • постійного життя, власне для самого бобра, ондатри, норки американської, ласки, горностая
  • живлення для чаплі сірої, сови сірої, сойки, видри річкової, собаки єнотоподібного, лисиці
  • маркування своєї індивідуальної території для рисі та вовка
  • переправи через канал для зайця, білки, борсука, тхора лісового, сарни, дикої свині, лося
  • купання для яструба великого
  • перепочинку для припутня і дрозда-омелюха
«Часто люди не раді мати бобрів за сусідів, адже їхні загати, греблі та нори можуть завдавати шкоди дорожній та господарській інфраструктурам, лісовому господарству, а подекуди і приватним домогосподарствам. А от у дикій природі боброві загати стають у пригоді для десятків видів. Також вони сприяють відновленню гідрологічного режиму на порушених внаслідок антропогенної діяльності територіях, утримують вологу та сприяють збереженню екосистем», – пояснюють у WWF-Україна.
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024