Навесні лісівники висадять в Україні мільйон дерев-чужинців

20 Лютого 2023, 20:20
Навесні лісівники висадять в Україні мільйон дерев-чужинців 1631
Навесні лісівники висадять в Україні мільйон дерев-чужинців

Цієї весни лісівники висадять як мінімум мільйон інвазійних дерев. 

Про це за офіційними даними з 11 українських лісництв пишуть природоохоронці на сторінці Української природоохоронної групи. 

Точна кількість інвазійних дерев, які хочуть висадити в Україні, за підрахунками екологів становить понад 1,1 мільйона. 

Головні «улюбленці» лісівників – дуб червоний та горіх чорний, яких планують посадити приблизно 600 та 500 тисяч штук, відповідно. На робінію звичайну (акацію білу) планують виділити майже 150 гектарів під її природне поновлення.

Рекордсменами з висадки інвазійних дерев є Черкаська, Вінницька та Київська області. Поки немає статистики щодо висадки в Одеській чи Дніпропетровській областях. 

Натомість Кіровоградська область, на відміну від сусідніх Вінницької та Черкаської, виживає без інвазійних дерев. Тетерівський лісгосп на Київщині також використовує лише місцеві дерева, на відміну від сусідніх Поліського та Іванківського лісгоспів.

«Лісова галузь завжди каже, що висадка інвазійних дерев є безальтернативною, бо нічого більше не росте. Але, за статистикою, одні області чи навіть лісгоспи масово саджають чужинців, а сусідні – прекрасно обходяться здебільшого нашими, місцевими деревами», – пишуть природоохоронці.

Зараз в Україні законодавство про інвазійні види недосконале. Міндовкілля наразі працює над офіційним переліком інвазійних видів дерев, які буде заборонено саджати в лісах. 

Більше про це: В Україні складуть перелік чужорідних видів дерев, заборонених у відтворенні лісів

Читайте також: Як не втратити національну ідентичність українського лісу

 
 
 
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024