В Україні складуть перелік чужорідних видів дерев, заборонених у відтворенні лісів

08 Лютого 2023, 18:31
В Україні складуть перелік чужорідних видів дерев, заборонених у відтворенні лісів 2136
В Україні складуть перелік чужорідних видів дерев, заборонених у відтворенні лісів

У Міндовкілля створили робочу групу, яка напрацює перелік чужорідних видів дерев, заборонених у відтворенні лісів

Нещодавно Уряд вніс зміни до Правил відтворення лісів, які серед іншого забороняють використання інвазійних видів дерев при створенні лісів. Про це повідомляють у пресслужбі Міндовкілля. 

На виконання цього рішення у Міндовкілля створили міжвідомчу робочу групу, яка розробить перелік таких чужорідних видів дерев. До її складу увійшли представники Міндовкілля, спеціалісти Національної академії наук України, Національної академії аграрних наук, НУБіП України, Національного лісотехнічного університету України, Держлісагентства та провідні експерти природоохоронних організацій. 

Нововведення у Правилах передбачають, що при створенні лісів мають використовуватись стійкі до кліматичних змін з високими захисними властивостями не чужорідні види дерев.

Чужорідні інвазійні види дерев здатні змінити або знищити цілі екосистеми, витіснити місцеві види дикої флори.

Більше про це читайте у блозі: Як не втратити національну ідентичність українського лісу

До 2021 року в Україні був відсутній всебічний підхід до розв'язання цього питання. Його врегулювання потребувало узгоджених правових і практичних заходів стосовно поводження з інвазійними чужорідними видами флори. 

У Міндовкілля передбачають, що перелік інвазійних видів дерев зі значною здатністю до неконтрольованого поширення вже найближчим часом буде сформований та затверджений відповідним наказом.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024
16.03.2024