Вільний Свидовець: екоактивісти закликають врятувати від забудови гірський масив

11 Січня 2023, 13:25
Фото зі сторінки групи Free Svydovets 3476
Фото зі сторінки групи Free Svydovets

Екоактивісти зареєстрували петицію адресовану Президенту України, Кабміну та Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України. 

Петицію створила ініціативна група Free Svydovets.

Активісти вимагають не змінювати цільове призначення земель гірського масиву Свидовець, захистити його від тотальної забудови, зберегти екосистему басейну річки Тиса та високогір'я Свидовця створивши там нові природоохоронні території, посилити контроль за веденням лісового господарства, а також розвивати зелений туризм на територіях місцевих громад і традиційних для регіону видів господарства. 

«Чиновники лобіюють будівництво гірськолижного курорту-гіганта у Карпатах, який, згідно з анонсами, зможе приймати одночасно «міфічних» 28 тис. туристів. Таким чином вони підтримуюють знищення унікальних льодовикових форм ландшафту і озер льодовикового періоду. Також планують вирубати понад 850 га лісу, в тому числі фрагменти приполонинських старовікових лісів та пралісів, площа яких дорівнює площі близько 600 футбольних полів. Після таких руйнувань унікальні екосистеми Свидовецького хребта вже неможливо буде відновити, а шкода завдана природі та збитки від екологічних лих значно перевищуватимуть цінність від курорту», – йдеться у тексті петиції.

Підтримати її можна за посиланням: https://freesvydovets.org/petition/ 

Нагадуємо, що історія із забудовою природної пам'ятки України триває із 2016 року. Тоді  Закарпатська обласна адміністрація прийняла рішення створити на його території найбільший у Європі гірськолижний курорт. 

Місцеві мешканці подали до суду, суд тривав довго, а 15 грудня 2022 року відмовив у задоволенні позову людей. Проєкт забудови створює великі загрози для екосистеми Свидовця.

Більше про це читайте: Чому так важливо зберегти Свидовець. Не тільки для України, але й для Європи

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024