На території Вараського району орнітологи виявили наймасовіше токовище червонокнижного кулика

22 Вересня 2021, 11:45
Баранець великий 999
Баранець великий

На околицях Млинка орнітологи виявили наймасовіше токовище червонокнижного водно-болотного птаха – баранця великого.

Про це Район.Вараш повідомили у Нобельському нацпарку.

Протягом травня-червня 2021 року в рамках реалізації природоохоронного проєкту «Полісся – дика природа без кордонів» експерти-науковці Українського товариства охорони птахів шукали токовища і місця годування водно-болотного птаха – Баранця великого.

Дослідження відбувались на території Вараського і Сарненського районів Рівненської області та Камінь-Каширського району на Волині.

Загалом експерти обстежили територію протяжністю 160 кілометрів із заходу на схід та дослідили чотири відомі токовища розташовані в долині річки Стир.

Наймасовіше токовище – не менше 20 самців – орнітологи виявили в околицях села Млинок Вараського району на луках-пасовищах, частина з яких періодично обробляється як сільськогосподарські угіддя.

Дослідження проводив кандидат біологічних наук, орнітолог, експерт УТОП Ігор Шидловський.

Орнітолог стверджує, що сім із 12 токовищ цього виду куликів страждають через наслідки осушення, тобто меліорацію проведену на Поліссі. Ще два токовища відчувають на собі наслідки зменшення господарювання через недостатній випас і припинення сінокосіння, а отже – через заростання територій високотрав’ям і дерево-чагарниковою рослинністю. Крім того, додаткову загрозу для токовищ червонокнижного птаха становлять свійські хижаки – коти та собаки, а також турбування з боку людини.

Відтак Баранець великий, кулик, який має статус такого, що зникає на території України, може ще скоротити свою численність.

Читайте також: Головний поліцейський Рівненщини запевняє, що в області вдалось припинити масовий і незаконний видобуток бурштину

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024