Головний поліцейський Рівненщини запевняє, що в області вдалось припинити масовий і незаконний видобуток бурштину

21 Вересня 2021, 15:44
Учасники круглого столу 1112
Учасники круглого столу

У Рівненській обласній прокуратурі керівники правоохоронних та інших державних органів області, а також очільники громадських організацій, обговорили стан додержання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, а також протидію кримінальним правопорушенням проти довкілля.

Про це Район.Вараш дізнався з сайту обласної прокуратури. 

За словами керівника Рівненської обласної прокуратури Андрія Рудницького, цьогоріч пред’явили позови у сфері охорони навколишнього природного середовища на понад 30 мільйонів гривень, до суду з обвинувальними актами скеровано 51 кримінальне провадження щодо правопорушень у лісовій сфері, у яких встановили збитки на мільйон гривень.

Також Рівненський окружний адміністративний суд відкрив провадження у чотирьох справах за позовами окружних прокуратур в інтересах держави до органів місцевого самоврядування про визнання протиправною їх бездіяльність щодо незабезпечення проведення робіт з винесення меж заказників.

Начальник Головного управління Національної поліції в Рівненській області Олексій Камишанський зазначив, що на Рівненщині, завдяки спільним зусиллям правоохоронців, вдалось припинити масовий і систематичний незаконний видобуток бурштину.

Втім, нині близько сотні поліцейських та нацгвардійців щоденно патрулюють місця незаконного видобутку «сонячного каміння». Це насамперед урочище Гальбин, околиці Клесова, Сарненського району та територія Вараського району.

Загалом же з початку року у старателів та скупників вилучили уже майже 1,5 тонни бурштину-сирцю, 115 мотопомп та 19 транспортних засобів. Суди з початку року розглянули 30 кримінальних проваджень стосовно 45 осіб, з них 12 діяли у складі чотирьох організованих груп, дві з яких виявили співробітники Управління служби безпеки України в області. Вісім осіб сплатили до бюджету 425 тисяч гривень штрафів.

Таку позитивну тенденцію підтвердили й представники громадських організацій. Зокрема, керівник обласної організації  Всеукраїнського товариства охорони природи Борис Берташ відзначив, що відвідуючи території, де раніше масово видобували «сонячне каміння», зараз він ані старателів, ані свіжих під’їзних шляхів до цих місць не побачив.

Втім за інформацією, якою володіє Район.Вараш, видобуток бурштину на території району триває і надалі. До того ж старателі працюють цілодобово.

Читайте також: Понад 70 гектарів Рівненського заповідника знищили бурштинові старателі

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024