Перетворити сміття на добриво: на Волині підприємство розвиває екологічний бізнес

17 Грудня 2023, 14:10
Перетворити сміття на добриво: на Волині підприємство розвиває екологічний бізнес 7277
Перетворити сміття на добриво: на Волині підприємство розвиває екологічний бізнес

На Волині підприємство «Зелена ферма» виграло грант від ЄС на масштабування бізнесу. Сума інвестицій на безповоротній основі становить 10 тисяч євро. Проєкт планують втілити впродовж наступного року.

Тема розведення каліфорнійських дощових черв’яків, що мають здатність цілий рік переробляти на органічне добриво відходи, для Волині відносно нова. Одним із перших і найбільших виробників біогумусу є підприємство, що розгорнуло діяльність у селі Жидичин кілька років тому. 

Лучани Сергій Рижков і Юлія Ютовець створили ферму, в котрій крім утилізації органічних відходів почали займатись виробництвом. 

Ґрунтовно вивчивши усі нюанси й специфіку, власники центру збору та переробки садових відходів «Зелена ферма» вже готуються представляти Україну і свій бізнес на міжнародному форумі у Вільнюсі, де відбуватиметься фінальний етап конкурсу грантів від EIT Food – Європейського інституту інновацій і технологій (EIT), в рамках програми підтримки жінок-підприємиць в агропродовольчому секторі EWA. 

Про перспективи «зеленого» бізнесу та реалізацію проєкту від ЄС дізнавався Еко.Район

Сергій Рижков і Юлія Ютовець
Сергій Рижков і Юлія Ютовець

Грант на розведення черв'яків

Проєкт на грант подали у травні цього року і днями дізнались, що з 300 учасників відібрані в десятку фіналістів. Шлях до перемоги спростило насамперед те, що з 9 липня 2023 року набув чинності Закон України «Про управління відходами», що наближає і дає можливість впроваджувати кращі європейські підходи. До того ж є нагода вийти на ринки ЄС, оскільки Білорусь і Литва вже не головні імпортери субстратів для розсади. Відтак, ціль амбітна і близька.  

Найбільше грантодавців переконала перспектива швидкого збільшення об'ємів переробки органічних відходів. Технологія достатньо проста і слугуватиме прикладом для інших закладів, підприємств та громад. 

Як вимагає одна з ключових директив Закону України «Про управління відходами», центральні та місцеві органи виконавчої влади, самоврядування, керівники підприємств, установ, повинні напрацювати системний підхід – ієрархію поводження зі сміттям. 

Передбачена чітка структуризація дій: запобігання; підготовка до повторного використання; переробка; інший тип утилізації;  ліквідація відходів, за умови, що полігони відповідатимуть  вимогам екологічної безпеки. Наразі, в Україні немає інших підприємств, які можуть взяти на себе роботу з утилізації органіки, стверджує співвласниця «Зеленої ферми» Юлія Ютовець. 

Як наголошує, технологія переробки відходів на органічне добриво завдяки каліфорнійським черв’якам – це захист довкілля й економічний ефект. Адже за пів року, добряче попоївши, хробаки дають неоціненний фідбек: поверхню ґрунту устеляє біогумус – унікальне добриво для саду і городу.  

«Доки у нас йде війна, в Європі триває боротьба за чисте довкілля. Однією з ключових умов прийняття України в ЄС стало прийняття Закону «Про управління відходами». Але важливо не просто їх утилізувати, спалити чи безпечно нейтралізувати, зробивши нешкідливими. Органічне сміття за пів року можна перетворити на органічне добриво, що відновить родючість українського ґрунту, яку на жаль, ми втратили», – зазначає Юлія.

Юлія Ютовець
Юлія Ютовець

Йдеться, зокрема, про ті плачевні наслідки, які призводять до втрати чорнозему. Оскільки через розкислення ґрунтів мінеральними добривами відбувається деградація ґрунтів, земля «залужується», падає родючість.

Пахне грішми здорова земля 

Нині на території бази, що у селі Жидичин, продукують понад сто тонн біогумусу на рік, переробляючи при тому 160 тонн біоорганіки. Аби масштабувати власне виробництво, підприємці планують наростити потужності, взяти в оренду 17 гектарів землі на тваринницькій фермі у Рокинях

Ключові виклики на цьому етапі: водовідведення, нове сучасне обладнання для поливу, подрібнення компосту, відділення черв'яка від біогумусу тощо. Для роботи місцина підходить, оскільки поруч – інститут сільського господарства, тваринницька ферма, є також територія із силосними ямами для переробки більш значних об'ємів із дотриманням санітарних норм.  

Ну а поки їх «хробаковий бізнес» сконцентрований на невеликій площі землі. Це територія, де стартував експеримент: з невдачами, успіхами чотири роки тому. Тепер тут активно працюють безхребетні. До речі, без свят і вихідних, влітку і взимку, вдень і уночі. Найбільша радість для підопічних з Каліфорнії – відходи з сусідніх заводів і кафе: жом, макуха з пива, тирса, кавова гуща, зіпсовані овочі й фрукти, кінський гній. Також кормом для компостних хробаків, слугує органіка з Луцька. В цих цілях уклали меморандум.

«Зараз сотні вантажівок вивозять за місто на смітник опале листя і суху траву. Там усе це тліє, йде в ґрунтові води, забруднює водойми та ґрунти. Переробка цих органічних відходів для нашої компанії – основна сировина. Потрібна лише зацікавленість міста, ми готові взяти на себе переробку. З листя, гілок, скошеної влітку трави можемо зробити компост, біогумус. Корисні добрива повертатимуться назад для весняного підживлення парків та скверів», – запевняє Сергій Рижков.

Сергій Рижков
Сергій Рижков

Згідно з технологією, листя і траву спочатку відкладають, доки не наступить гниття. В спаленому вигляді це – смертельна отрута для живих організмів. Оселею на фермі їм слугують бурти – великі широкі грядки просто неба, де хробаки рухаються, харчуються, переробляючи органіку. Температура ділянок – не нижче нуля, інакше мороз їх просто вб'є. При 9-10 градусах вони впадають у сплячку, активно працюють за +15-20. 

Аби їх кількість досягла промислових масштабів, потрібна щоденна важка праця: полив, теплі «ковдри» з соломи й гною, для досягнення процесу ферментації. Так минає три місяці зими й на весну спільним результатом має стати чистий біогумус, який просіюють, фасуючи на продаж. 

«Ми починали з 3-4 буртів. Тепер заклали нові, на рік вдається отримати 180 тонн біогумусу. Ми порахували, тут більше мільйона особин американських вдосконалених черв'яків, які активно щотижня розмножуються в коконах. Після того, як вони попрацюють за зиму, їх виманюємо, забираємо біогумус. Один може переробити стільки органіки, скільки сам важить – 1 га. Цей процес триває цілий рік», – діляться досвідом переможці конкурсу стартапів, який оцінили у ЄС за інноваційність, економічну та екологічну складову.

Критий черв'як

Як відомо, ціни на органічний біогумус залишаються стабільно високими. Як бізнес – це перспективне виробництво, з регулярним попитом й прибутком. Його цінують як запоруку здорового врожаю, чистих овочів і фруктів, що дозрівають щедро, значно швидше і раніше. 

Для новачків випробуваннями стають перші кроки. Все залежить від системи поливу, температурного режиму, відповідного харчування і догляду. Трапляється, начитавшись в інтернеті порад, аматори зводять нанівець весь процес запуску вермікомпостування та утримання цих крутих черв'ячків, про які так багато пишуть і розповідають у мережах. 

Як жартує Юлія, доки люди у селах вирощують свиней і корів, вони приділяють свій час і зусилля переробці органічних відходів, збільшенню об’ємів розведення каліфорнійських хробаків. 

За час діяльності їх «Зелена ферма» продала вже близько 400 тонн екологічно чистого добрива. 

На початку запуску проєкту торгівля велася в роздріб. Біогумусом цікавилися в цілях підживити клумбу, розсаду, сад, город, плантації ягід і теплиць. Згодом клієнти з'явилися у південних областях, агромагазинах різних куточків України.

Вікторія КОМЕНДАНТ

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024