«Землетруси були, є зараз і будуть надалі»: що не так із сейсмічною активністю на Закарпатті

03 Листопада 2023, 10:00
Землетрус на Закарпатті 6568
Землетрус на Закарпатті

Землетруси – звичайне явище на нашій планеті. Вчені реєструють їх десятки щодня. Час від часу вони досягають значної сили і викликають руйнування. Проте більшості регіонів України справді нічого не загрожує.

Загалом за останні 10 років у радіусі 300 км від Закарпаття в Україні сталося 14 землетрусів магнітудою чотири або більше за шкалою Ріхтера. Це зводиться до середньорічного одного землетрусу на рік.

Землетруси виникають на Закарпатті, як і в інших регіонах світу, через складні геологічні і тектонічні процеси. Закарпаття знаходиться в українському блоку геологічного щита Карпат, де стикаються Євроазіатська та Паннонська плити. Це місце активного руху земної кори, де тектонічні плити зіштовхуються, зсуваються або розриваються.

Таким чином, землетруси на Закарпатті виникають через активну тектоніку, рух геологічних плит, наявність тріщин та розширень у земній корі, а також через гірські утворення, що існують у цьому регіоні.

На території Закарпатської області найпотужніші землетруси зареєстровані 23 січня 2020 року та 27 жовтня 2021 року магнітудою 3,0 та 3,1 відповідно.

Останній трапився 23 вересня. Його епіцентр знаходився поблизу села Голубине, а магнітуда становила 2,0 бали за шкалою Ріхтера.

Журналістка Еко.Район поспілкувалася з начальником відділу науково-дослідного випробувального Головного центру спеціального контролю Юрієм Андрущенком та заступником директора Інституту геофізики Національної академії наук України Олександром Кендзерою.

Експерти кажуть, що кількість коливань не змушує хвилюватися чи непокоїтися, адже вони не виходять за межі норм, зазвичай вони не відчутні. Останній сильний і відчутний був 9 жовтня, проте його епіцентр знаходився у Словаччині, магнітудою 5,1 з епіцентром у районі Прешова. Потрусило і Західну Україну, зокрема Закарпаття та Львівщину.

До слова, за інформацією фахівців, за вересень це вже третій землетрус у поясі гірських хребтів Карпат.

Місцеві жителі Ужгорода повідомили, що поштовхи були доволі відчутними. Деякі з них встигли зняти на відео, як вдома трусяться люстри.

«Будь-яка гірська місцевість – сейсмоактивна, тому що там багато розломів літосферних плит, тому й на Закарпатті їх так багато. Вони не глибокі, епіцентральні, тому великої загрози не несуть», – каже пан Юрій.

Експерт пояснює природу землетрусів так: тектонічні плити завжди рухаються повільно, але вони застрягають на своїх краях через тертя. Коли напруга на краю долає тертя, виникає землетрус, який вивільняє енергію у вигляді хвиль, які проходять крізь земну кору та викликають тремтіння, яке ми відчуваємо.

Кендзера додав, що сильні землетруси, які відчуваються на нашій землі, генерує зона Вранча.

За його словами, ця зона належить до того ж сейсмоактивного поясу, який утворився унаслідок того, що євразійська материкова плита — це, починаючи від Азорських островів через Середземне море, протягується через зону Вранча, досягає Туреччини, Кавказу і проходить далі, де розділяється на два пояси, один з яких прямує на південь, а інший — у бік Камчатки.

Експерт зазначив, що землетруси в Україні та Туреччині — не рідкість.

«Землетруси були, є зараз і будуть надалі», – каже пан Олександр

Юрій Андрущенко додає, що при дотриманні державних будівельних норм щодо загального сейсмічного районування руйнування мають бути мінімальними навіть при потужних землетрусах.

Також Кендзера зауважує, що багатоповерхівки необов’язково несуть найбільший ризик із сейсмостійкості.

«Потрібно лише виконувати державні будівельні норми. Як відомо, людей вбивають не землетруси, а погано побудовані будинки», — підкреслює експерт.

Довідково. Сейсмостійке будівництво передбачає зведення будівель і споруд у сейсмічних районах, до яких висуваються особливі вимоги, які викладені у державних будівельних нормах. Особливі вимоги пред’являють до архітектурно-планувальних рішень. Планування міст і мікрорайонів, висота та форма будівель, габарити та їх просторова орієнтація в плані повинні корелюватися з напрямками, частотами та довжинами сейсмічних хвиль. Недотримання правил освоєння сейсмонебезпечних територій призводить до непоправного збитку і трагічних наслідків, що підтверджується численними прикладами.

Чи очікувати найближчим часом на сильний землетрус в Україні?

«Це нереально спрогнозувати. В Україні може статися сильний землетрус, до семи балів за Ріхтером – це все завалиться. Але це може статися і сьогодні, і завтра, і через сто років.

Спусковим гачком для землетрусу не можуть бути зовнішні фактори. Хіба що якийсь підземний ядерний вибух – та й те, я не думаю, що він якось би суттєво вплинув. Усе залежить від тектонічних плит, а вони не є ідеально рівними, вони потріскані. Як і де трісне наступна плита передбачити неможливо. Частота та сила землетрусів залежать лише від геологічної специфіки місцевості», – Олександр Кендзера.

Неможливо передбачити день і час, коли землетрус станеться. Енергія накопичується на певних тектонічних плитах. Розміри цих плит можна порахувати, а з ними і силу землетрусу. Але не момент його виникнення.

Чи пов’язані землетруси на Закарпатті із трагедією в Туреччині

6 лютого у Туреччині стався сильний землетрус магнітудою 7,8. Його епіцентр був у районі Пазарджик. Зруйновано будинки, є сотні постраждалих та багато загиблих. Подібний потужний землетрус у Туреччині був близько 100 років тому. Сильні наслідки землетрусу відчули й на північному сході Сирії.

У соцмережах шириться інформація, що вони повпливали і на Україну.

Експерти з цього приводу розійшлися в думках.

Пан Юрій каже, що вплив можливий, адже каже, що всі землетруси містять тектонічний характер. Землетруси в Туреччині відносяться до Середньоземноморсько-Трансазійського тектонічного поясу, в який входить і територія Карпатських гір.

«Такий сильний землетрус міг спровокувати і зміну геодинамічної рівноваги в Україні», – ділиться науковець.

Натомість пан Олександр вважає, що такий взаємозв’язок – абсолютна брехня. Немає ніяких наукових спостережень, щоб землетрус в Туреччині зачепив Україну.

Чи впливає війна на землетруси

Експерти сходяться у думці, що війна в Україні ніяк не впливає на виникнення землетрусів. Навіть величезна кількість вибухівки майже ніколи не викликає навіть невеликих землетрусів.

Вибухи повинні бути підземними і дуже потужними, наприклад там, де кар’єри, зокрема в Кривому Розі, але точно не на Закарпатті.

Кендзера каже, що абсолютним фейком є інформація, що війна впливає на землетруси, адже під час воєнних дій не виділяється достатньо енергії, щоб спровокувати підземні поштовхи.

«Землетруси – це надзвичайно потужні речі, які можна порівняти із вибухом кількох атомних бомб, але не роботою ППО», – інформує чоловік.

Правила безпеки під час землетрусу

Що робити під час землетрусу:

  • зберігайте спокій, не панікуйте;
  • діяти негайно, як тільки ви відчуєте коливання землі або будівлі; найбільшу небезпеку становлять предмети, що падають, і сміття;
  • швидко покиньте будинок і відійдіть від нього на відкрите місце, якщо ви знаходитесь на першому або другому поверсі;
  • негайно покиньте кутові кімнати, якщо ви знаходитесь вище другого поверху;
  • стояти в отворі внутрішніх дверей або в кутку кімнати, якомога далі від вікон і важких предметів;
  • не поспішайте до сходів або до ліфта, якщо ви перебуваєте в багатоповерхівці вище п'ятого поверху;
  • вибігти з дому швидко, але обережно. Остерігайтеся сміття та електричних проводів;
  • віддаляйтеся від висотних будівель, естакад, мостів і ліній електропередач;
  • зупиніться, якщо ви за кермом, відкрийте двері і перебувайте в машині, поки поштовхи не припиняться;
  • перевірити наявність постраждалих, повідомити рятувальників та надати допомогу.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024