Лікарні на сонячних батареях: як громади в Україні втілюють «зелені» рішення

11 Серпня 2023, 20:00
Сонячна електростанція на даху Житомирської лікарні №1. Фото Екоклубу 5798
Сонячна електростанція на даху Житомирської лікарні №1. Фото Екоклубу

Зелена відбудова інфраструктури на прикладі лікарень, що використовують сонячні електростанції

У грудні 2022 року на даху міської лікарні у Звягелі встановили сонячну електростанцію. Допомогли закладу це зробити природоохоронці громадської організації «Екоклуб». З цієї ідеї виріс цілий проєкт Solar Aid For Ukraine. Його мета – забезпечити об’єкти критичної інфраструктури безперебійним джерелом електропостачання.  

За менш як рік проєкт посприяв встановленню сонячних електростанцій на інфраструктурі у Сумах, Житомирі, Звягелі, Бродах, Рівному, Дубні та Ніжині. Наприкінці серпня розпочнуть встановлення в Кременчуці

Переваги таких рішень очевидні: безпека, екологічність та економія. Адже розподілені потужності генерують електрику там, де її споживають. Окрім того, їх важче зруйнувати ракетами, ніж об’єкти централізованої енергетики. 

Про переваги «зеленого» відновлення та енергоефективних рішення у відбудові міст на прикладі лікарень з сонячними електростанціями читайте у матеріалі Еко.Район.

Три лікарні – одне рішення

Під час зимових блекаутів медичні заклади почали шукати рішення у забезпеченні власних потреб в електроенергії на випадок аварійних вимкнень. Більшість, звісно, закуповували генератори. І це було правильне рішення з погляду точкового розв’язання проблеми. Але ситуація з відключеннями мотивувала думати на перспективу та шукати довгострокові можливості.

Рішення допомогли знайти природоохоронці ГО «Екоклуб», запустивши проєкт зі встановлення сонячних електростанцій на дахах лікарень. Це стало не лише гарантією безпеки на випадок повторення сценарію з масовими відключеннями, а й допомогло лікарням економити гроші. 

Демонструємо приклад трьох українських лікарень – у Звягелі, Дубні та Сумах – де сонячні електростанції вже генерують електроенергію.

У Звягелі сонячну електростанцію на даху лікарні встановили у грудні 2022 року. Її потужність – 32,4 кВт. Така кількість електроенергії може забезпечити роботу 11 апаратів штучної вентиляції легень в реанімації. 

Кошти на встановлення електростанції для лікарні отримала громадська природоохоронна організація «Екоклуб» у рамках кампанії «Sustainability4Ukraine» від CSR.Ukraine та Dobro.UA. Акція зі збору коштів відбувалась так: організації зі всього світу проводити лекції на тему сталого розвитку та заохочували слухачів до пожертв. Таким чином вдалось зібрати 840 тисяч гривень, які використали на сонячну електростанцію у Звягелі.

Встановлення сонячної електростанції на лікарні у Звягелі. Фото Екоклубу
Встановлення сонячної електростанції на лікарні у Звягелі. Фото Екоклубу

Окрім сонячної електростанції лікарня має також генератор. Тож у випадку припинення централізованого електропостачання заклад забезпечить себе енергією. За умов стабільної роботи енергосистеми, лікарня також має вигоду – заощаджує кошти. 

У випадку Звягеля – це до 500 тисяч гривень у рік лише на лікарні. Побачивши перспективу, місто почало встановлювати сонячні електростанції на інших об'єктах інфраструктури: панелі вже стоять на будівлі водоканалу та невдовзі з’являться на даху дитсадка. 

Ще один приклад – місто Дубно. У червні 2023 року на даху Дубенської міської лікарні встановили сонячну електростанцію, потужністю 43,6 кВт. Вона покриває близько третини потреби медичного закладу в електроенергії. 

Встановлення сонячної електростанції на лікарні у Дубні. Фото Екоклубу
Встановлення сонячної електростанції на лікарні у Дубні. Фото Екоклубу

Вартість цього проєкту – близько 1,5 мільйона гривень. Частину коштів за посередництвом «Екоклубу» отримали від Посольства Федеративної Республіки Німеччини – 987 500 гривень. Решту виділили із бюджету громади – 430 717 гривень.

За умов чинного тарифу на електроенергію ця станція дозволить лікарні економити близько 154 700 гривень у рік (підрахунки за тарифом 2022 року). Заощаджені кошти планують спрямувати на збільшення потужностей сонячної станції та покращення надання медичних послуг. 

На сонячній енергії працює й Центральна міська клінічна лікарня в Сумах. Місто знаходиться за 30 кілометрів до кордону з Росією та зазнає постійних обстрілів. Взимку 2022 року заклад був змушений припинити роботу через нестабільність з електроенергією. Саме це й мотивувало громаду змінити підхід до проблеми та шукати альтернативу централізованому електропостачанню. 

Потужність встановленої у Сумах сонячної електростанції, як і у випадку Звягеля, кошти на встановлення – понад 1,1 мільйона гривень – зібрала громадська організація «Екоклуб» разом із жертводавцями із Польщі, Чехії та Німеччини. Іншу частину – 760 тисяч гривень – виділили із бюджету громади. 

Встановлення сонячної електростанції на лікарні у Сумах. Фото Екоклубу
Встановлення сонячної електростанції на лікарні у Сумах. Фото Екоклубу

Реалізованим проєктом у Сумах задоволені, адже тільки за липень електростанція згенерувала 6425 кВт електроенергії. За теперішнім тарифом, економія на електроенергії склала 44 500 гривень. Припускають, що за рік вдасться зекономити 457,5 тисяч гривень. Ці кошти планують спрямувати на впровадження енергоефективних заходів в інших медичних закладах. Вже розробляють проєкт нової електростанції – для Дитячої клінічної лікарні імені Святої Зінаїди.

Аргументи за «сонячні» рішення для лікарень

Сонячні електростанції – це довготермінове рішення, надійний захист в умовах війни та один із перших кроків для українських громад на шляху до «зеленого» відновлення країни. У цьому переконує Дмитро Сакалюк, експерт громадської організації «Екоклуб», яка допомагає громадам знайти фінансування на проєкти зі встановлення сонячних панелей для закладів критичної інфраструктури.

Дмитро Сакалюк, експерт громадської організації «Екоклуб»
Дмитро Сакалюк, експерт громадської організації «Екоклуб»

Експерт детально пояснює переваги сонячних електростанцій для лікарень.

«Взимку 2022 року, коли Україна потерпала від масових обстрілів, лікарням подавали електроенергію навіть у найбільш критичні періоди. Але електроенергія все одно зникала. Адже мережі в режимі аварійної роботи були вкрай перевантажені. Перегрів мереж, перенапруга провокували відключення електрики автоматичними вимикачами. Якби лікарні мали сонячні станції, вони б збалансували дефіцит, і це допомогло би запобігти відключенням», – розповідає Дмитро Сакалюк. 

Якщо ж сонячні електростанції проєктувати з акумуляторами, то вони зможуть зробити лікарню ще й енергонезалежною, каже експерт. 

Другий аспект – це економічна вигода.

«Навіть, якщо станція не заробляє, вона може економити. Припустимо, кіловат електроенергії для лікарень в Україні становить 7 гривень. Ціна може відрізнятись  залежно від регіону. То ж якщо станція за місяць виробляє 1000 кВт, то це означає, що ми 1000 кВт не взяли з мережі. Тобто це автоматично мінус 7 тисяч на оплаті за рахунок», – каже Дмитро Сакалюк. 

Електростанція виробляє різну кількість енергії в різні періоди року: влітку більше, взимку менше. До прикладу, сонячна електростанція у Звягелі, потужність якої 32,4 кВт, у «найгірші періоди» має до 1000 кВт у місяць, відповідно – заощаджує 7 тисяч гривень у рахунку за електроенергію. 

Вартість самої станції разом з монтажними роботами та додатковим обладнанням обраховують приблизно в тисячу євро за кВт. Тобто, орієнтовно станція потужністю 30 кВт вартуватиме приблизно 30 тисяч євро. Але самоокуповується вона вже за три-п'ять років, а робота станції розрахована на 20-25 років. 

Третя перевага сонячної електростанції для лікарні – це її екологічність. 

Поки Європа намагається протистояти кліматичній зміні, Україна протистоїть ворогу. Навіть якщо питання охорони довкілля зараз не на першому місці, бо йде війна, то після перемоги всі екологічні проблеми доведеться вирішувати, каже Дмитро Сакалюк.

Що потрібно лікарні, щоб встановити сонячну електростанцію для власних потреб

Найперше, що потрібно громаді, щоб встановити сонячну станцію – це бажання та гроші. У решті процес абсолютно нескладний, каже експерт «Екоклубу» Дмитро Сакалюк. 

Починати громадам радять зі звернення до спеціаліста-проєктувальника. Він пояснить, які документи необхідні для початку роботи та допоможе спланувати процес. Правильні розрахунки, кажуть в Екоклубі, впливають на ефективність генерації електроенергії від майбутньої станції. 

Далі все стандартно: розробка проєктно-кошторисної документації, проведення тендерних процедур та пошук підрядників. 

Після всіх погоджень інженери беруться за обстеження місця майбутньої сонячної станції та готуються до монтажу. 

Для промислових об’єктів чи забезпечення потреб громади радять монтувати станцію на землі. Для окремих комунальних господарств, як-от лікарень, технічно можливо та доцільно встановлювати станції на даху. Дах будівлі повинен відповідати низці вимог, зокрема бути безпечним та могти витримати додаткове навантаження. 

Сонячна електростанція у житомирській Лікарні №1. Фото Екоклубу
Сонячна електростанція у житомирській Лікарні №1. Фото Екоклубу

Сам монтаж займає небагато часу. До прикладу, у Звягелі станцію змонтували за три дні. Ще кілька днів іде на під’єднання її до мережі. І фінальний процес – монтажна організація має провести навчання з техніки безпеки, експлуатації обладнання та передати усю документацію та інструкції з експлуатації. 

Як тільки встановлюють лічильники, лікарня офіційно переходить на сонячну енергію. 

Весь цей процес, каже Дмитро Сакалюк, займає в середньому до трьох місяців. 

«Законодавча база у нас потихеньку пристосовується. Вона дає можливість всім охочим розвивати сонячну енергетику у простий для себе спосіб, не зарегульовано. Все відбувається досить просто: ти проєктуєш, встановлюєш, ставиш лічильник і все», – каже експерт. 

Складніше з фінансуванням. Всі проєкти, які реалізує Екоклуб, вдалось втілити за грантові кошти, частина з них мали співфінансування з бюджетів громад, як, наприклад, у Дубні. 

Однак громади можуть працювати із грантодавцями і напряму, або ж шукати благодійників чи інвесторів. Ще один варіант – власне фінансування з бюджету громади.  

«Міненерго на міжнародних конференціях заявляє, що повоєнне відновлення базуватиметься на принципах ВДЕ. Євросоюз, виділяючи мільйони євро на відновлення України, серед вимог прописує обов'язкове включення відновлення джерела енергії. Тобто ЄС, надаючи підтримку Україні, автоматично зобов'язує український уряд розвивати цю сферу», – каже Дмитро Сакалюк. 

То ж донори готові підтримувати Україну в цьому питанні. Важливо, щоб і громади були готові йти на співпрацю. Ті, які наважились, вже відчули переваги. 

Громади, які хотіли б втілити проєкт зі встановлення сонячної електростанції на об'єктах критичної інфраструктури можуть заповнити попередню анкету. За її результатами фахівці «Екоклубу» збирають контакти громад, які готові встановити СЕС для водоканалів та лікарень. 

Також експерти розроблять техніко-економічні обґрунтування для вибраних об’єктів – документи, які містять інформацію щодо технічної та економічної доцільності реалізації проєктів.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024