Поява через століття: звідки на Рівненщині взявся ведмідь

28 Червня 2023, 15:00
Ведмідь. Фотоілюстрація. Фото: Ola Jennersten, WWF Sweden 39431
Ведмідь. Фотоілюстрація. Фото: Ola Jennersten, WWF Sweden

На території рівненського Полісся лісівники сфотографували сліди, сході на ведмежі. Про це громаді із застереженням повідомив міський голова Вараша Олександр Мензул 24 червня. За три дні після цієї інформації науковці підтвердили – це таки ведмідь! 

Чи маємо ми дивуватись появі звіра у нашому регіоні? Так, кажуть у Рівненському заповіднику, адже за офіційними даними, останнього ведмедя з популяції на Рівненщині застрелили у 1910 році. Відтоді упродовж більш як століття про ведмедів тут було чути лише на рівні чуток. І тільки у 2021 році на території Рівненщини знову з’явився ведмідь.  

Про особливості цього звіра для Полісся Еко.Району прямо «з полів» під час роботи над дослідженням ведмежих слідів розповів Михайло Франчук, заступник директора з наукової роботи Рівненського природного заповідника.

Вперше за 100 років на Рівненщині

Вперше сліди ведмедя та результат його хазяйнування на місцевій пасіці помітили 24 червня у селі Озеро Каноницької громади Вараського району. А вже зранку 27 червня сліди побачили за 30 кілометрів – біля сіл Щоків та Сопачів у долині річки Стир, що досить близько до районного центру – міста Вараша. Звісти звір, як показують його сліди, пішов на південь по долині річки Стир.

Ведмідь, звісно, йшов не дорогою :)
Ведмідь, звісно, йшов не дорогою :)

Науковці не виключають, що день-два тварина може з’явитись і на Білозерському масиві у самому заповіднику, адже там ідеальне місце для перебування – непрохідні болота та малонаселені райони.

Взагалі для рівненського Полісся поява ведмедя – рідкість. Популяція цих тварин тут зникла на початку 1900-х років, коли застрелили останнього з виду. Є спостереження мисливців з 70-80-х років, але жодних офіційних підтверджень їхнім словам, каже Михайло Франчук, немає. 

Заступник директора з наукової роботи Рівненського природного заповідника Михайло Франчук
Заступник директора з наукової роботи Рівненського природного заповідника Михайло Франчук

Вперше за 100 років ведмідь зайшов на територію Рівненщини у 2021 році. І ця інформація має офіційне підтвердження. Тоді як у сусідній Житомирській області такі факти фіксують упродовж останніх 30 років. Нерідко ведмеді заходять на Чернігівщину та на Сумщину з Росії, адже у Брянській та Курській областях є природна популяція ведмедів. 

Днями саме там, на Чернігівщині, ведмідь втрапив у фотопастку.  

Ведмідь на Чергінівщині. Фото Олександра Михайлова
Ведмідь на Чергінівщині. Фото Олександра Михайлова

З 2021 року ведмедів на рівненському Поліссі помічали тричі. Вперше звір зайшов у Рівненський заповідник в масив Переброди з Білорусі. Другий випадок спостереження – в колишньому Зарічненському районі біля Прип'яті. А ведмідь, який днями поламав вулики в Озері, це третій офіційний випадок на Рівненщині. 

Звідки прийшов ведмідь? 

За словами Михайла Франчука, найімовірніше звір прийшов на Рівненщину з території Білорусі. У науковця є три версії, як він міг сюди потрапити. 

Перша. Ведмідь міг зайти з Європи, з території Біловезької пущі, через Білорусь. У пущі є природна популяція ведмедів, а подолати відстань в тисячі кілометрів такій тварині – не проблема, якщо природа тому сприяє.  

Другий шлях – з території Чорнобиля через південь Білорусі. Це зона Полісся, де всю дорогу ведмедя супроводжують величезні гущавини національних парків та боліт. Тож з Брянської області через Гомельську звір міг спокійно прийти до нас.

Третя версія, найбільш імовірна, за словами Михайла Франчука, це те, що ведмідь зайшов до нас з Білорусі в районі Дубровицького району через село Лісове. 

«Там є своєрідний коридорчик лісового масиву з сусідньою державою. А оскільки ведмеді – це вид, активний переважно вночі, то в одну з ночей він міг спокійно перейти кордон та прийти до нас», – каже науковець.

До речі, новина про появу ведмежих слідів на Рівненщині дублюється і в білоруських ЗМІ. Раніше ведмедя у прикордонні помітили саме білоруси. То ж цілком ймовірно, що в Україну зайшов той самий ведмідь. 

Випадки входження ведмедів у прикордонні зони почастішали за останній місяць. Такі явища науковці спостерігали у травні в Чернігівській, Сумській областях, згодом в Київській та Житомирській. А у червні вже і в Рівненській. 

Спричинити таку активність могло зростання чисельності ведмедів, адже коли особини підростають, вони змушені відділятись від батьків та освоювати нові території. Але науковець не виключає, що мігрувати ведмедів могли спровокувати також воєнні дії.

Чи залишиться ведмідь на рівненському Поліссі, невідомо. Можливо, він блукатиме у трикутнику сіл Озеро-Щоків-Сопачів. Може, перейде на територію заповідника. Або ж повернеться назад у Білорусь, як це зробив його попередник у 2021 році. 

Особливості життя ведмедів та наукових спостережень за ними

Ведмеді – дуже активні тварини. Це вид тварин може долати значні відстані. Відомо від науковців, що один помічений GPS-передавачем ведмідь подолав близько двох тисяч кілометрів. 

Влітку вони практично не потребують м’яса, адже харчуються переважно ягодами. І так, це не міф – ведмеді обожнюють мед! То ж вулики, яких на Поліссі чимало, є для них ласим шматком. 

Тут хазяйнував ведмідь. Фото Поліського лісового офісу
Тут хазяйнував ведмідь. Фото Поліського лісового офісу

До 2,5 років ведмежата живуть біля мам. А вже з п'яти років самці починають свою індивідуальну активність. Хаотичні міграції для молодих особин характерні, адже старші тримають свої території та не допускають туди інших ведмедів. 

«Тобто більш-менш осілі особини мають свою територію, вони її охороняють, мітять і нікуди не виходять. Для того, щоб інші ведмеді того самого виду туди не потрапляли», – пояснює Михайло Франчук. 

Зараз, за словами науковця, щось схоже відбувається в Чорнобилі. Там  утворились виводкові ділянки цих видів ведмедів. Тварини розмножуються та тримаються на цій території. 

Дослідження ведмедів в Україні ведуть точково. Науковці відстежують слідову активність, ведуть облік барліг або документують появу тварин в тому чи іншому регіоні. 

«Коли у 2021 році в заповідник зайшов ведмідь, наші співробітники навіть не знали, що таке може бути. Вони надсилали мені фото із запитання, чий це може бути такий великий слід», – каже Михайло Франчук. 

Зараз науковцям важливо дізнатись, хто ж зайшов: самець чи самка та який вік тварини. Це все визначають за розміром слідів.

Сліди ведмедя у селі Озеро. Фото Поліського лісового офісу
Сліди ведмедя у селі Озеро. Фото Поліського лісового офісу

Чи варто остерігатись ведмедя? 

Ймовірність зустріти людині ведмедя на Поліссі дуже мала, адже цей вид працює переважно вночі. Ведмідь чує далеко запах та шум. Тобто, якщо ви шумно ведете свою діяльність в лісі, зустрітись з ведмедем практично неможливо, каже науковець.

Правда у місцях, які густо населяють ведмеді, наприклад, у Карпатах, буває, що люди натрапляють на звіра під час збирання ягід. Бувало навіть, що ведмеді виходили на лижні маршрути. 

Якщо ж вам таки «пощастить» зустріти ведмедя в лісі, Михайло Франчук дає кілька загальних порад: 

  • Коли ви побачите ведмедя – не тікайте! Ведмідь може сприйняти вас за жертву й просто роздерти. 
  • Якщо у вас є рюкзак, відро чи якийсь інший предмет, ви просто ставите його перед собою, залишаєте і тихенько відходите. Ведмідь зацікавиться вашим предметом і ви матимете час (буквально декілька хвилин), щоб відійти. 
  • Навіть якщо ведмідь підійшов зненацька й у вас немає ні рюкзака, ні будь-якого іншого предмета, ви можете підняти руки вгору або взяти палку. Так ви зможете показати, що ви більш грізні, ніж він і звір вас не зачепить.
  • Ні в якому разі не можна стріляти зі зброї! Навіть якщо вдасться підстрілити ведмедя, він стає дуже агресивний і має силу ще до пів кілометра пробігти та здатен розірвати жертву. Ведмідь дуже живучий, тут зброя не допоможе.
  • Одяг хімічного складу або гума можуть відлякати ведмедя. Такі речі викликають у тварини відразу, тож почувши запас ведмідь відвернеться. 

Експерти WWF-Україна розробили інформаційний борд «Як поводитися у місцях, де живуть ведмеді». Ділимося з вами. 

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024