У Рожищенській громаді молодь створила патруль для боротьби за екологію

21 Грудня 2021, 18:50
Екологічний патруль 2540
Екологічний патруль

Екологічний патруль – так називає себе спільнота активістів, більша частина яких – ще школярі, яка об’єдналася в таку собі ініціативну групу задля покращення екології у Рожищенській громаді.

Наразі організація налічує близько 30 учасників, хоча зачасту до заходів долучаються і звичайні мешканці Рожища та довколишніх сіл. Свою діяльність еко-патрульні розпочали на початку 2021 року, у рамках проєкту від Міжнародної організації з міграції.

Основну мету школярі вбачають у покращенні екологічної ситуації в місті та громаді, підвищенню свідомості місцевих мешканців.

Для того, аби ефективно відслідковувати підпали сміття та сухої трави, а також запобігати утворенню стихійних звалищ, вони «озброїлися» дроном: саме цей пристрій допомогає  не тільки фіксувати порушення, а й фільмувати їх. Рожищенський еко-патруль став одним із перших в країні, хто почав використовувати такий «лайфхак».

Окрім того, задля плідної співраці, школярі заручилися підтримкою місцевих поліцейських, екологів, рятувальників та органів місцевого самоврядування.

«За сезон про відповідальність ми попереджуємо 40-50 паліїв. Ми не маємо затримувати їх чи виписувати штрафи, просто даємо попередження. Якщо ж порушник поводить себе неадекватно, звертаємося до правоохоронців», – розповідає учасник патруля Максим.

Втім, активісти не лише відслідковують порушення, а й влаштовують різноманітні акції та заходи.

Голова ініціативної групи цього проєкту, координатор Молодіжного простору у місті Рожище «City life» Віталій Шевченко розповідає: під час організованих у цьому році прибирань на засмічених територіях вдалося зібрати понад 15 кубічних метрів відходів. Що тільки люди не залишають після себе «у подарунок» природі –  пластикові та скляні пляшки, одноразовий посуд, целофан.

Самі ж підлітки кажуть: основна причина, яка спонукає їх долучатися до корисних дій, – бажання позитивних змін у громаді. І за майже рік діяльності їхні старання не залишилися непоміченими: патрульні отримали подяки та грамоти, зокрема від Державної екоінспекції у Волинській області, управління Державної служби з надзвичайних ситуацій та міського голови Рожища.

Школярі організовують та долучаються і до інших соціально вагомих ініціатив. До прикладу, нещодавно підлітки відвідали Рожищенський будинок дитячої творчості, де провели тестування екологічної гри. До такої гри з просвітницькою метою планують залучати дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, аби змалку формувати шанобливе ставлення до світу, в якому живемо, та зміцнювати екологічну свідомість.

Екологічний патруль – приклад того, як порівняно не надто чисельна група людей, яка, проте, горить своєю справою, може стати рушійною силою для динамічних позитивних змін у селі, місті чи громаді. А поки рожищенські підлітки старанно та успішно продовжують робити своє діло і будувати плани на майбутнє.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024