У Рівному відкрили Офіс декарбонізації

26 Березня 2024, 14:50
Віктор Шакирзян та Віктор Білько 554
Віктор Шакирзян та Віктор Білько

У Рівному запрацює офіс декарбонізації та енергоефективності, аби допомогти місту перейти на «зелені» та більш екологічні та економні рішення у сфері енергетики. 

Відповідний меморандум про відкриття офісу та співпрацю підписали у вівторок, 26 березня, секретар Рівнеради Віктор Шакирзян та заступник голови Держенергоефективності Віктор Білько у межах «Рівне EUROFORUM: енергоефективність, сталий розвиток громади»

Офіс декарбонізації має допомогти місту у впровадженні енергоефективних заходів, задля пришвидшення «зеленої» трансформації в усіх сферах життя. 

Віктор Шакирзян та Віктор Білько
Віктор Шакирзян та Віктор Білько

Офіс стане платформою для співпраці у таких основних напрямах:

  • управління енергоспоживанням: впровадження систем енергоменеджменту, розроблення місцевого енергетичного плану, проведення енергетичної сертифікації будівель, енергоаудитів;
  • створення «подушки енергетичної безпеки» регіону (визначення та використання потенціалу заміщення традиційних видів палива, альтернативне теплозабезпечення, високоефективна когенерація, виробництво біогазу та біометану);
  • залучення фінансових ресурсів для енергоефективної трансформації регіонів (через майбутню Національну платформу декарбонізації, ЕСКО, муніципальні зелені фінанси, міжнародну фінансову допомогу тощо);
  • просвіта та популяризація у напрямку енергоефективності.

«Ми перші відкриваємо цей офіс саме в місті Рівному. Основна його задача – зробити так, щоб за короткий час ми з вами мали готові продукти, що показати як приклад іншим громадам», – зазначив Віктор Шакирзян. 

Віктор Білько своєю чергою зазначив, що зекономлена енергія – це та енергія, яку можна використати для інших цілей, а зекономлені кошти направити на інші потреби. 

До слова, на реалізацію проєкту громада не витрачатиме свого бюджету. Місто отримало фінансування через NetZeroCities з дослідницької та інноваційної програми Європейського союзу «Horizon 2020» в рамках грантової угоди.

Більше про програму читайте тут: Мільйон євро проти CO2: Рівне вибороло можливість стати містом без вуглецевих викидів

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024