Видобуток торфу на території пам’ятки «Макове болото» на Рівненщині оскаржують у суді

25 Березня 2024, 15:56
Видобуток торфу на території пам’ятки «Макове болото» на Рівненщині оскаржують у суді 683
Видобуток торфу на території пам’ятки «Макове болото» на Рівненщині оскаржують у суді

Екологічна прокуратура звернулася до суду з позовом про скасування рішень Державної служби геології та надр України щодо продажу дозволу на користування надрами у межах пралісової пам’ятки природи «Макове болото» на Рівненщині.

Про це 25 березня повідомили на сайті Генпрокурора. 

У січні 2024 року відбувся електронний аукціон, на якому продали дозвіл для видобування торфу на території «Макового болота» упродовж наступних 20 років. 

У 2021 році ця територія отримала найвищий природоохоронний статус пралісової пам’ятки природи місцевого значення, згідно з яким суворо заборонена будь-яка діяльність, повʼязана із втручанням в життя екосистеми. 

Такий статус об’єкт отримав через критичну важливість для збереження та розвитку екосистеми України. Він є одним з найбільших масивів природних заболочених лісів Полісся – площа пралісу складає 259,8 га. 

Там знаходяться ліси віком до 160 років, а також унікальні рослини й тварини, які можуть проживати лише в зазначених умовах. Низка з цих тварин занесена до європейського Червоного списку та Червоної книги України.

«Видобуток торфу призведе не лише до руйнації унікальної екосистеми території та знищення флори та фауни, але й негативно вплине на зміну клімату, оскільки торф накопичує в собі атмосферний вуглець, який збільшить концентрацію парникових газів. Це прямо суперечить екологічним та кліматичним зобовʼязанням України, визначеними Єврокомісією для повноцінної євроінтеграції», – пишуть у прокуратурі.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024