Яка роль лісів для довкілля та людства

21 Березня 2024, 11:33
Ліс 1890
Ліс

Ліси очищують повітря та регулюють баланс води, запобігають змінам клімату, зміцнюють ґрунт та запобігають утворенню стихійних явищ. 

Про це йдеться у дописі на фейсбук-сторінці ДП «Ліси України». 

Ліси – це свіже повітря та чисте довкілля. За добу одне дерево виробляє кількість кисню, необхідну для трьох дорослих людей. 

Роль лісів для довкілля 

Дерева поглинають велику кількість забруднюючих речовин, що потрапляють у повітря, включаючи оксид вуглецю, діоксид сірки та діоксид азоту.

Ліси регулюють баланс води на Землі. У лісовому ґрунті та підстилці за весняний період накопичуються запаси вологи, що допомагає зберегти повноводдя озер і річок.

Окрім цього, ліси запобігають змінам клімату, поглинаючи вуглекислий газ з атмосфери. Таким чином зменшують ризик парникового ефекту.

Ліси також борються із повенями. Корені й крони дерев утримують та поглинають воду під час дощів або танення снігу. Після цього повільно вивільняють її – в результаті річки не переповнюються за короткий час.

Дерева зміцнюють ґрунт за допомогою кореневих систем, запобігаючи утворенню ерозії вітром або водою. 

Ліси зменшують рівень шуму і пилу. Лісосмуга вздовж автодороги знижує рівень шуму на 11 децибел. А гектар лісу за рік затримує до 100 тонн пилу.

Також ліси є середовищем проживання тварин та рослин, будучи для них домом та захистом. 

Роль лісів для людства 

Ліси годують людей та мають зцілювальний ефект, адже у них ростуть поживні гриби та ягоди, лікарські трави. Допомагають зняти втому і поліпшити настрій. Завдяки проведеному у лісі часу відновлюється психологічна енергія. Також заняття у лісі знижують артеріальний тиск, рівень гормону стресу кортизолу та адреналіну, посилюють імунну систему.

Деревина із лісу є матеріалом для зведення будинків, виготовлення меблів та інших речей. 

Деревина – це надважливий природний ресурс, який може врятувати життя нашим військовим. Із неї воїни будуть фортифікаційні споруди та цілі підземні містечка. Деревина, в тому числі використовується для опалення, будівництва тимчасових мостів, переправ, понтонів, які дозволяють військовим переміщати війська та техніку через водні перешкоди.

Довідково: 21 березня відзначають Всесвітній день лісів

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024