В Україні розпочали боротьбу із шкодою від батарейок

15 Березня 2024, 10:41
В Україні розпочали боротьбу із шкодою від батарейок 649
В Україні розпочали боротьбу із шкодою від батарейок

Стартує розробка законопроєкту «Про батареї та акумулятори», щоб зменшити обсяг шкоди від них. 

Про це повідомляє Міндовкілля. 

Як батарейки забруднюють довкілля 

Шкода від батарейок та акумуляторів для довкілля є значною. Насамперед через те, що вони містять різні токсичні речовини, такі як ртуть, кадмій, магній, свинець, нікель, цинк, літій, марганець, які забруднюють навколишнє середовище, якщо їх не утилізувати належним чином. 

Батарейки, які викидають у смітник, потрапляють, у кращому випадку, на санкціоноване сміттєзвалище, де розкладаються. У процесі розкладу батарейки виділяють вищеперелічені токсичні речовини, котрі забруднюють ґрунт.

Із ґрунту забруднюючі речовини потрапляють у ґрунтові води, тут більший ризик для легких ґрунтів Полісся, у яких процес міграції забрудника у ґрунтові води є швидшим ніж у більш важких ґрунтів Степу чи Лісостепу. 

Зважаючи на те, що ґрунт люди використовують для вирощування їжі та добування питної води, це створює серйозні ризики для здоров’я та життя.   

Також токсичні речовини можуть поглинати рослини, ґрунтові організми та тварини. 

Розв'язання проблем з батарейками

Відтак актуальності набуває питання управління відходами батарей та акумуляторів. 

З цією метою в Україні стартує розробка законопроєкту «Про батареї та акумулятори», яка передбачає:

  • Встановлення системи розширеної відповідальності виробника, за якої той, хто виготовив товар або випустив його на ринок, нестиме відповідальність за весь життєвий цикл виробу;
  • Можливість запровадження депозитної системи для споживачів – механізму, що успішно діє у Євросоюзі. Це коли у вартість товару закладають суму депозиту, яка відшкодовується споживачу після використання  товару та повернення його виробнику вже як відходу. Такий інструмент дозволяє ефективніше збирати відходи для подальшого їх рециклювання. 

Прийняття законопроєкту дозволить:

  • Виконати Україні частину євроінтеграційних зобов'язань;
  • Забезпечити високий рівень рециклювання і повернення в економічний обіг вторинної сировини, а отже зменшити обсяги накопичення необроблених відходів батарей та акумуляторів;
  • Залучати інвестиції в інфраструктуру збирання та рециклювання таких відходів в Україні;
  • Покращити стан довкілля. Адже відходи батарей і акумуляторів навіть в малих обсягах здатні забруднити великі площі. В них містяться такі небезпечні речовини, як ртуть, кадмій, магній, свинець, нікель, цинк, літій, марганець тощо. Лише одна портативна батарея може забруднити близько 400 літрів води та 20 квадратних метрів/кубометрів ґрунту.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024