В Україні розробляють стратегією управління небезпечними відходами воєнної руйнації

08 Березня 2024, 12:34
В Україні розробляють стратегією управління небезпечними відходами воєнної руйнації 1358
В Україні розробляють стратегією управління небезпечними відходами воєнної руйнації

Міндовкілля спільно з міжнародними партнерами працює над розробкою правил управління азбестовмісними відходами. 

Про це пише Міндовкілля. 

Ініціатива знаходиться на етапі створення карт розміщення азбестовмісних відходів, розробки планів їхнього поводження, а також удосконалення правил верифікації, транспортування та захоронення.

Довідково: Азбестовмісні відходи – це відходи руйнації, що містять у своєму складі азбест, небезпечну для здоров'я людини речовину. Азбест використовується у будівництві, теплоізоляції та інших галузях, проте його використання створює серйозні ризики для здоров'я та довкілля через його канцерогенні властивості. Управління азбестовмісними відходами передбачає їхню безпечну обробку, транспортування та захоронення з мінімізацією негативного впливу на здоров'я людей та навколишнє середовище.

Відходи руйнації є величезним екологічним лихом для довкілля. У загальній масі опиняється багато небезпечних речовин. Величезна кількість азбестовмісних матеріалів – один з найбільших викликів, з яким зараз стикається Україна.

«Понад 70% дахів житлових і громадських будівель в Україні досі покриті хвилястими азбестоцементними плитами, які на 10-15% складаються з хризотилового азбесту. Крім того, азбестовмісні матеріали широко використовувалися для протипожежного захисту, теплоізоляції, а також звукоізоляції в будівельному секторі та промисловості. І такі відходи потребують особливих підходів як при демонтажі, так і при захороненні, аби мінімізувати їхній вплив на здоров’я людей та довкілля», – розповіла директорка Департаменту цифрової трансформації, електронних публічних послуг та управління відходами Міндовкілля Євгенія Попович

Безпечним вважається, якщо вміст азбестового волокна не перевищує 0,1 грама на тонну матеріалу. Якщо цей показник вищий – матеріал забруднений. Тобто важливо на перших етапах ліквідації розпізнати та відділити азбестовмісні матеріали, інакше забрудненою буде уся маса відходів.

Коли йдеться про плановий демонтаж чи знесення існуючої будівлі, то, наприклад, у Євросоюзі існують правила, згідно з якими, спочатку визначається, чи є там азбестовмісні матеріали і вироби, скільки їх, а потім їх піддають особливій процедурі демонтажу, транспортування та видалення. Згідно із європейськими практиками, для них має існувати окрема процедура захоронення, в ідеалі – окремі полігони, або спеціально відведені ділянки на полігонах, а самі азбестовмісні відходи мають транспортуватися лише у запакованому вигляді.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024