Що має змінити в Україні реформа державного екологічного контролю

07 Березня 2024, 18:25
Викиди коксохіму з вікна місцевого жителя. Фото – екологічна група «Печеніги» 590
Викиди коксохіму з вікна місцевого жителя. Фото – екологічна група «Печеніги»

У останньому звіті «Україна 2023» Європейська комісія надала нашій країні низку рекомендації на 2024 рік. Серед них – необхідність ухвалення закону про екологічний контроль та законодавства, що гармонізує його із законодавством про промислові викиди. 

Про це повідомили 6 березня у пресслужбі Міндовкілля. 

Крім того, у воєнний час правопорушення у сфері природоохоронного законодавства і пов’язана з ними шкода довкіллю, не лише не припинилися, а в окремих випадках набули більших масштабів. 

Водночас вчасно виявити й припинити їх стало набагато складніше. 

Якою має стати нова система державного екологічного контролю в Україні: 

  • Суть екоконтролю в Україні зводиться до притягнення підприємства-забруднювача до відповідальності. Після проведення реформи основним підходом стане попередження шкоди довкіллю та відповідальність за його відновлення. Тобто у фокусі інспектора буде постійний моніторинг та збереження природних екосистем, а не очікування скарг та заяв і  точковий візит на підприємство. Служби патрулювання та оперативного реагування будуть на захисті природи цілодобово. 
  • Сьогодні один екоінспектор відповідає за 447 квадратних кілометрів. Після проведення реформи за ним буде закріплено відповідну територію в 75,5 квадратних кілометрів.
  • Будуть змінені й підходи до фінансування, кадрової політики та зміцнення матеріально технічної бази.
  • Прозорість заходів контролю та відкритість інформації забезпечать завдяки застосунку ЕкоЗагроза. Він буде основним інструментом роботи кожного екологічного інспектора для фото та відеофіксації правопорушень і збору доказової бази. 

Для того ж, щоб збільшити спектр вимірювань та точність досліджень, у планах із залученням міжнародної допомоги створити 12 сучасних вимірювальних лабораторій на зразок європейських.

Вся ця концепція реформи вже прописана у проєкті Стратегії реформування системи державного екологічного контролю та операційному плані її виконання у 2024-2026 роках. 

Проєкт документа опублікували для громадського обговорення: https://bit.ly/3wP7m2h

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024