В Україні хочуть заборонити «джипінг» на природоохоронних територіях

19 Лютого 2024, 12:00
В Україні хочуть заборонити «джипінг» на природоохоронних територіях 653
В Україні хочуть заборонити «джипінг» на природоохоронних територіях

Кабінет Міністрів України підтримав законопроєкт про заборону «джипінгу» на природоохоронних територіях.

Про це 16 лютого повідомив міністр захисту довкілля Руслан Стірлець на своїй сторінці у фейсбуці. 

Донині в нашому законодавстві є прогалини, які дозволяють поціновувачам «джипінгу» кататися по територіях природно-заповідного фонду. Пряма заборона діє лише у зонах суворого заповідання. 

«Водночас проїзд автомобілів у господарських зонах та зонах стаціонарної рекреації дозволений. Це і провокує ті випадки, які ми часто можемо побачити у медіа або почути від небайдужих українців», – зазначив міністр. 

Щоб виправити ситуацію Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України спільно з КЕКЦ, WWF-Україна, ЕПЛ, Українським товариством охорони птахів, Українською Природоохороннрю Групою, ВГО «Жива планета», Chysto.de розробили законопроєкт, який встановить суворіші заборони та посилить відповідальність за їх порушення. 

Пересуватися на авто по природно-заповідних територіях дозволено буде лише дорогами загального користування, вулицями міст та інших населених пунктів та на приватних територіях.

«При підготовці документа ми вивчали міжнародний досвід. Для прикладу, в заповідних зонах Ісландії позашляховики поза законом, оскільки шкодять ґрунтовому покриву та рослинності. Кожному, кого спіймали за кермом позашляховиком у невідповідному місці, загрожує штраф до $4500. Чехія практикує джипінг на військових полігонах, а в США потрібно стати в чергу, щоб отримати дозвіл на поїздку визначеними шляхами», – зазначив Стрілець. 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024