Здобути екологічну освіту: актуальність та перспективи

26 Січня 2024, 17:07
26 січня відзначають Всесвітній день екологічної освіти 1975
26 січня відзначають Всесвітній день екологічної освіти

Екологічна освіта – важлива складова підвищення рівня обізнаності населення щодо навколишнього середовища, впливу на нього людства, розширення свідомості про екологічні питання та підтримки сталого способу життя.

26 січня відзначають Всесвітній день екологічної освіти. Історія встановлення Всесвітнього дня екологічної освіти сягає коренів руху за охороною навколишнього середовища та усвідомлення важливості екологічної освіти для суспільства.

В 1960-70-х роках екологічний рух набув великого розмаху у багатьох країнах світу, тоді постало питання забруднення повітря, води та ґрунту, високого рівня споживання ресурсів та інших проблем, пов'язаних з людською діяльністю.

Всесвітній день екологічної освіти був започаткований у 1972 році в Стокгольмі на семінарі ООН, але набув офіційного статусу лише у 1975 році. 

У Всесвітній день екологічної освіти проводять заходи у навчальних закладах, громадах та онлайн-платформах з метою підвищення екологічної грамотності населення. У європейських країнах традицією у цей день є загальне прибирання вулиць та дворів. 

Зазначимо, що екологічна освіта має свої перспективи, насамперед є фундаментом природоохоронних знань та формуванню екологічної свідомості серед людей. 

Також перспективи екологічної освіти з'являються із впровадженням нових технологій, таких як віртуальна реальність, онлайн-платформи та інтерактивні додатки, може зробити екологічну освіту більш доступною та привабливою. 

Екологічна освіта має актуальність у глобальному сенсі, таких як зміна клімату, втрата біорізноманіття та інші. 

З попереднього пункту випливає й актуальність у працевлаштування здобувачів екологічної освіти, адже при євроінтеграції України екологічна складова є однією із найважливіших, тому професія еколога набуває все більшої актуальності. 

Так, людина з екологічною освітою може працювати науковцем в екологічній сфері, спеціалістом у природоохоронному фонді, професором-екологом, журналістом екологічного напрямку, екологом у громадських та урядових організаціях, менеджером екологічних проєктів, консультантом сталого екологічного розвитку підприємства, громади та інше. 

Окрім професійних перспектив, екологічна освіта потрібна людині в інших повсякденних аспектах, зокрема:

  • Екологічна освіта дає змогу розуміти взаємозв'язок між людьми й природою, розвивати у них почуття відповідальності за стан навколишнього середовища та виховувати бажання його збереження; 
  • Дає змогу зрозуміти наслідки діяльності людини для навколишнього середовища;
  • Допомагає в усвідомленні екологічних проблем та визначенні їх першопричин;
  • Отриманні екологічні знання можуть стати причиною для активної громадської участі у розв'язання екологічних питань, а також захисту природи та власних прав.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром