Рубки лісу адапровують до змін клімату

19 Січня 2024, 14:04
Рубки переформування 1337
Рубки переформування

Рубки переформування – це новій тій екологічний метод рубки лісу. 

Про це йдеться у дописі на сторінці Державного підприємства «Ліси України» у фейсбук. 

Науковці зазначають, що завдяки експериментальним рубкам переформування вдалося зберегти понад тисячу гектарів українських лісів. 

Довідково: рубки переформування – це вид рубок лісу, коли замість суцільного вирубування дерев вирубується не більше 25% від запасу деревини ділянки. 

Така практика є популярною в Європі, зокрема лісівники Німеччини, Швейцарії та інших країн останні десятиліття активно працюють над адаптацією лісів до змін клімату та підвищенням біотичної стійкості лісів. Для цього вони застосовують рубки догляду і рубки переформування.

У 2008 році вчені Національного лісотехнічного університету України спільно з лісівниками Львівщини з дозволу Держлісагентства розпочали науково-виробничий експеримент щодо проведення рубок переформування у змішаних одновікових насадженнях для формування їх різновіковості та складної структури.

Експеримент засвідчив, що рубки до двох разів збільшують приріст деревини, підвищують стабільність деревостану, забезпечують біорізноманіття у лісах, сприяють покращенню родючості ґрунтів.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром