Громад зобов’язали розробити муніципальні енергетичні плани

15 Січня 2024, 18:30
Громад зобов’язали розробити муніципальні енергетичні плани 4219
Громад зобов’язали розробити муніципальні енергетичні плани

Міністерство інфраструктури та розвитку громад розробило Методику місцевих енергетичних планів. Згідно з нею, всі українські громади повинні розробити та прийняти місцеві енергетичні плани (МЕПи) – документи, які визначають вектор їхнього енергетичного розвитку до 2030 року.  

На виконання закону «Про енергетичну ефективність» громади повинні прийняти МЕПи до 21 жовтня 2024 року, розповідають на сайті громадської організації «Екоклуб». 

Виконувачка обов'язків начальника відділу методологічного забезпечення та регулювання енергетичної ефективності Управління енергоефективності Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України Антоніна Ситюк розповіла «Екоклубу», що енергоефективність потребує комплексного підходу в управлінні на всіх рівнях. 

Мінінфраструктури за участі Команди підтримки відновлення та реформ розробило наказ «Про затвердження Методики розроблення місцевих енергетичних планів», який зараз перебуває на державній реєстрації у Міністерстві юстиції України.

«Міністерство вважає: роль місцевих енергетичних планів є визначальною для формування комплексного бачення розвитку сектору енергетики, стимулювання запровадження енергоменеджменту, втілення проєктів з підвищення енергоефективності та розвитку відновлюваної енергетики. Також популяризації енергоощадної поведінки на різних споживчих рівнях, досягнення цілей сталого енергетичного розвитку», – каже експертка. 

Під час розроблення методики враховували досвід українських громад у розробці Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату. Проте, зобовʼязання у межах Угоди мерів – добровільні. А розроблення та прийняття громадами місцевих енергетичних планів – обов’язкові, відповідно до закону.  

«Для громад, які розробили План дій сталого енергетичного розвитку та клімату, методика передбачає критерії, виконання яких дозволить розглядати наявний документ як МЕП. Це стосуватиметься і тих, хто зараз  працює над ПДСЕРК або планує його розроблення у майбутньому. У випадку виконання вимог методики необхідності у розробленні окремого документу немає», – каже Антоніна Ситюк.

Відповідно до методики, головним розробником проєкту муніципального енергетичного плану та місцевої програми є відповідальний за запровадження та функціонування системи енергетичного менеджменту – структурний підрозділ виконавчого органу сільської, селищної, міської ради. 

Якщо МЕП розроблятимуть зовнішні експерти чи організації, (зокрема, у межах проєктів або програм міжнародної технічної допомоги), вони повинні виконувати послуги відповідно до методики та технічного завдання, затвердженого рішенням сільського, селищного або міського голови. Технічне завдання розробляє робоча група.

«Наявність системи енергетичного менеджменту у громаді – обов’язкова умова отримання державної підтримки (допомоги) для втілення енергоефективних», – наголошує експертка. 

Наразі міністерство проводить консультації з міжнародними партнерами щодо проведення навчання з розроблення МЕПів. Важливо, щоб громади також ініціювали потребу у допомозі.

Пілотну апробацію проєкт методики пройшов у межах Програми «U-LEAD з Європою». Експерти допомогли розробити МЕПи для 48 територіальних громад з 18 областей України.

Відповідно до вимог Закону України «Про енергетичну ефективність», місцеві енергетичні плани мають бути розроблені та прийняті органами місцевого самоврядування до листопада 2024 року. 

«З огляду на об’єктивні причини, громади в окупації чи під обстрілами можуть відтермінувати розроблення документів. Іншим варто дотриматися визначених термінів, тому закликаємо громад планувати відповідне фінансове забезпечення і заходи. Водночас міністерство застосовуватиме гнучкий підхід в оцінках громад, але це не привід відкладати законодавчі зобов’язання», – каже Антоніна Ситюк. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром