Війна завдала шкоди цілим екосистемам України

11 Січня 2024, 11:09
Асканія-Нова 1276
Асканія-Нова

Значна частина найцінніших природних місць в Україні зараз опинилася під окупацією, ставши жертвою обстрілів, пожеж та недбальства. Ця ситуація призводить до непоправної шкоди для ґрунтів, водойм, тварин та рослин, існує реальна загроза їх втрати назавжди.

Про це йдеться на сторінці UAnimals у фейсбук. 

Військова агресія РФ є причиною негативного впливу на цілі екосистеми України, відтак охорони та збереження потребують унікальні природні місця країни. 

Зокрема, від війни страждають крейдяні гори в басейні Дону, Харківської, Луганської та Донецької областей. Ці місця, які мають велике значення для біорізноманіття, захищені відповідно до Бернської конвенції, але тепер їх вразили обстріли та пожежі.

Також внаслідок війни знищені соснові ліси на крейдяних горах, зокрема в Національному природному парку «Святі гори» на Донеччині. Обстріли та пожежі призвели до серйозних пошкоджень, і їх відновлення залишається під великим питанням.

Окупація позбавила Україну доступу до подів та депресій у степах, областей з особливою ґрунтовою будовою. Ці унікальні зони, які можуть бути одночасно і степом, і водоймою, зараз перебувають під загрозою втрати.

Окрім цього, «жертвами війни» стали унікальні депресії в окупованій «Асканії-Новій», такі як Великий Чапельський Під.

Окупація також загрожує пустельним степам, які формуються на підсолених ґрунтах в Азово-Сиваському національному парку. Збереження біотопів стає надзвичайно важливим для збереження різноманіття тварин і рослин в умовах воєнного конфлікту.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024