На заходи енергоефективності в Україні виділять мільярди гривень, але використати їх поки неможливо

08 Січня 2024, 13:57
На заходи енергоефективності в Україні виділять мільярди гривень, але використати їх поки неможливо 1537
На заходи енергоефективності в Україні виділять мільярди гривень, але використати їх поки неможливо

Кошти екоподатку на викиди СО2 спрямують на заходи енергоефективності. 

Про це повідомляє координаторка Комітету промислової екології та сталого розвитку Європейської Бізнес Асоціації Ольга Бойко в інтервʼю для Mind. 

За даними Держказначейства, 2021 року Україна отримала 1,18 мільярда гривень від екоподатку на викиди CO2. У 2022 цей показник сягнув 1,63 мільярда гривень, а за січень – вересень 2023 – 1,48 мільярда гривень.

Експертка зазначила, що в межах держбюджету навесні 2023 року створили спеціальний розділ «Державний фонд декарбонізації та енергоефективної трансформації». 

«Саме туди вже з 2024 року буде спрямовано 100% надходжень від сплати екоподатку на викиди СО2. Гроші з Фонду декарбонізації планують використовувати на реалізацію заходів і державних цільових програм у сфері енергоефективності, збільшення використання відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива, скорочення викидів вуглецю, а також на компенсацію, відшкодування, здешевлення зобов’язань фізичних і юридичних осіб за кредитними та лізинговими договорами в цих напрямах», – наголосила Ольга Бойко. 

Проте використання коштів Фонду декарбонізації має здійснюватися відповідно до затвердженого Кабміном порядку. 

«Протягом дев'яти місяців його проєкт не був навіть оприлюднений для громадського обговорення. Тобто гроші на природоохоронні та кліматичні заходи в бюджет надійдуть, але використати їх буде неможливо», – наголосила координаторка.

Тому наступним кроком країни у розвитку сфери енергоефективності є створення системної стратегії із застосування перспективних та першочергових заходів декарбонізації. 

«Завдяки доповненню екоподатку на викиди СО2 системою його цільового використання Україна зможе створити приблизно таку саму систему фінансування декарбонізації, яка діє у ЄС, де за рахунок продажу квот на викиди CO2 наповнюються відповідні цільові фонди декарбонізації», –  цитує Mind. 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром