В Україні з’являться понад дві сотні сміттєпереробних заводів

29 Грудня 2023, 16:06
Сміттєпереробний завод (фото ілюстративне) 2165
Сміттєпереробний завод (фото ілюстративне)

Для розвитку країни курсом євроінтеграції, Україні побудуть ще 207 заводів із переробки відходів. 

Про це пише Depo.ua, покликаючись на Міністра охорони довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця. 

План розміщення 207 нових сміттєпереробних заводів розрахований до 2034 року. 

Міністр зазначив, що з отриманням статусу держави-кандидата на вступ до Євросоюзу, Україні потрібно стати ще більш екологічною. 

У довоєнний період в Україні накопичилося 15,6 мільярдів тонн промислових та побутових відходів, а сміттєзвалища і полігони займали понад 9 000 гектарів країни. 

«Щороку в Україні утворюється понад 10 млн тонн твердих побутових відходів. На переробку відправляється не більше 10% відходів», – наголосив міністр.  

Окрім цього, з початком повномасштабної російської агресії до цього обсягу додалися відходи руйнації, кількість яких щодня зростає. 

«Ми порахували, що Україні необхідно побудувати 207 нових сучасних сміттєпереробних заводів в Україні за майже 4 мільярди доларів, щоб наздогнати середній  рівень переробки по ЄС», – зазначив Руслан Стрілець. 

У плані розміщення заводів, Міндовкілля проаналізувало проблематику кожного регіону, вивчили обсяги утворення відходів та їх склад, а також досвід європейських країн. У результаті сформували план розміщення нових заводів з оброблення відходів. 

Кожен кластер розрахований на переробку 400-500 тисяч тонн відходів на рік та повинен забезпечити утилізацію 100% новоутворених твердих побутових відходів на території, яку він обслуговуватиме.

Наявність сміттєпереробних заводів дозволить скоротити не лише кількість ліцензованих сміттєзвалищ, але й нелегальних, який в Україні понад 35 тисяч, тоді як легальних полігонів близько 6 000. 

 

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024