Не хлібом та їжею «зі столу»: чим орнітологи радять підгодовувати птахів взимку

30 Листопада 2023, 18:34
Не хлібом та їжею «зі столу»: чим орнітологи радять підгодовувати птахів взимку 1417
Не хлібом та їжею «зі столу»: чим орнітологи радять підгодовувати птахів взимку

З настанням зими у соціальних мережах дедалі частіше з'являється чимало закликів, щодо облаштування годівниць та прикорму птахів. Але фахівці переконують, що не всіх птахів можна годувати. 

На фейсбук-сторінці Нобельського нацпарку опублікували поради щодо підгодівлі диких птахів взимку. 

Спеціалісти кажуть, що деякі зимуючі птахи дійсно потребують підтримки з боку людини. Однак питання, чим годувати пернатих взимку, – не таке просте. Звична їжа «зі столу» і навіть комбікорм для курей не підходять для мешканців лісу. А деяких птахів взагалі краще не годувати.

У холодні зимові дні допомоги людей потребують не перелітні й не водоплавні, а місцеві дрібні птахи, які до того ж не потрапляють у повну залежність від підгодовування. Це: горобці, синиці, повзики та інша дрібнота. Ці пташки через маленький розмір та вагу дуже погано переносять морозні дні, адже здобути з-під снігу їжу пернатим складно.

Фахівці радять давати птахам насіння соняшника, гарбуза, дині, зерна пшениці, ячменю, овса, шматочки ягодів та фруктів, а також несолоне сало.

Заборонено годувати: хлібом (особливо свіжим), пшоном, а також смаженою, солоною та запліснявілою їжею.

Годувати водоплавних птахів, серед них лебеді та качки, варто лише під час раптового настання екстремально низьких температур (–15°C та нижче).

Найголовніше, що потрібно водоплавному птаху для виживання взимку – це незамерзла ділянка річки або ставка. Саме у воді птахи знаходять собі їжу, а від зимового холоду їх береже жир, який вони накопичують протягом теплого сезону. Якщо птах не може прогодуватись на обраній водоймі, він летить далі поки не знайде собі відповідне місце.

Будь-яка їжа не підходить для годування водоплавних птахів. Для прикладу, думка про те, що качок та лебедів можна годувати хлібом є абсолютно помилковою. Хліб викликає важкі розлади шлунку, особливо у молодих пернатих. Іноді такий «добрий вчинок» людини може навіть вартувати життя диких птахів.

Найкращою їжею для прикорму будуть подрібнені свіжі овочі та пророслі злаки – овес, ячмінь та пшениця. Проте мова лише про екстремальні умови.

«Слід пам’ятати: метою має бути допомога, а не забезпечення прожитком. Адже, коли людина на постійній основі починає годувати диких птахів, вони перестають шукати їжу самостійно. Всі земні істоти дуже швидко пристосовуються до нових умов, особливо, якщо вони полегшують нам життя», – наголошують орнітологи. 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024