Відходи виробництва тепер не вважатимуть відходами, а набудуть нового статусу

20 Листопада 2023, 12:02
Відходи виробництва тепер не вважатимуть відходами, а набудуть нового статусу 2068
Відходи виробництва тепер не вважатимуть відходами, а набудуть нового статусу

Уряд затвердив порядок віднесення відходів до вторинних продуктів.

Про це повідомляє МІндовкілля. 

Зазначається, що речовини та предмети, які утворюються в процесі виробництва певної продукції та заведено вважати відходами, тепер набудуть нового статусу. 

Такі відходи в Україні займали значну частку, зокрема під час виготовлення дверних і віконних блоків утворюються до 31% відходів деревини, а при виробництві паркету – 30%, меблів – 54%. Ці та інші відходи тепер набудуть статус побічних продуктів. 

Залишки від борошномельного, олійного та цукрового виробництв доречно застосувати при виробництві кормів. А відходи від цукрового виробництва ще і як добрива для сільськогосподарських угідь.

«Зазначене рішення – це ще один крок для реалізації реформи управління відходами в Україні. Цю реформу ми втілюємо за європейськими стандартами, повністю ґрунтуючись на досвіді та найкращих практиках європейських країн. Не викинути, а використати повторно – саме так будує циркулярну економіку цивілізований світ, і саме до такої моделі поступово цілеспрямовано рухається Україна. Це про раціональне використання ресурсів та розв'язання багаторічних проблем із відходами», – прокоментував міністр охорони довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Тепер відходи що утворилися при виробництві продукції, але є придатними для використання як сировина чи готова продукція, можуть розглядатися як побічні продукти. 

Варто зазначити, що рішення про віднесення залишків виробництва до статусу побічних продуктів приймає сам виробник.

Для цього виробник має внести відповідні дані до Інформаційної системи управління відходами та пройти тест на відповідність його залишків усім встановленим критеріям до побічних продуктів.  

Також виробник повинен розробити сертифікацію побічної продукції та визначити її якість. 

Після чого щоквартально виробник збуде надавати звіт про віднесення виробничих залишків до побічних продуктів.

За приклад при встановленні таких критеріїв Україна взяла досвід Польщі, Німеччини, Чехії, Болгарії, Сербії та Великобританії.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024