Сміттєзвалища в Україні набудуть європейського формату

19 Жовтня 2023, 16:06
Сміттєзвалища в Україні набудуть європейського формату 2478
Сміттєзвалища в Україні набудуть європейського формату

Більшість полігонів України не відповідають європейським стандартам. Сміттєзвалища в Україні переповнені, без належного обладнання, технологій та системи контролю, українські полігони є скоріш загрозою для довкілля і людини, ніж інструментом розв'язання проблеми із відходами. 

Про це повідомляє Міндовкілля. 

У майбутньому полігони в країні мають бути або приведені у відповідність до європейських стандартів екологічної безпеки, або закриті. Нові вимоги до сміттєзвалищ Міндовкілля затвердило у проєкті наказу «Про затвердження Правил технічної експлуатації полігонів, припинення експлуатації, рекультивації та догляду за полігонами після припинення їх експлуатації».

У Європі захоронення відходів – це остання міра поводження зі сміттям. Захоронення відходів у Європі відбувається лише у випадку, коли їх не можна повторно використати чи спалити. 

Наприклад у період 2017-2020 років в Хорватії, Польщі, Словаччині, на Кіпрі, в Греції, Мальті та Румунії скорочення захоронення відходів відбулося на 20-30%

У Швейцарії, Швеції та Німеччині практично відсутні полігони для захоронення та зберігання твердих побутових відходів. Там сміття сортують, перероблюють, спалюють. 

У Швеції на звалище потрапляє лише чотири кілограми сміття на одну людину в рік, це близько 1%

Швеція не лише переробляє понад 99% своїх відходів, але й імпортує сотні тисяч тонн з інших країн. 

У Швейцарії понад 50% відходів перероблюють для повторного використання. 

«Україна також рухається європейським шляхом та прагне впроваджувати найкращі практики. Але наразі наша країна лише на початку шляху з трансформації власної системи управління відходами, тож на перших етапах нам не обійтися без полігонів», – йдеться у дописі. 

 

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024