Не прибирати із ділянки: як поводитися із опалим листям восени

17 Жовтня 2023, 11:44
Не прибирати із ділянки: як поводитися із опалим листям восени 3244
Не прибирати із ділянки: як поводитися із опалим листям восени

Залишати опале листя на садибних ділянках є екологічно безпечним. 

Про це пише The Washington Post. 

Зазначається, що опале листя є дуже важливим для навколишнього середовища, зокрема для живих організмів, котрі можуть у нього перезимувати, а восени стати у пригоді, запилюючи садок. 

Найгіршим поводженням з опалим листям екологи називають те, коли листя збирають у поліетиленові пакети та відправляють на сміттєзвалище. Тоді листя, в умовах без кисню, руйнується, виділяючи метан, який є потужним парниковим газом, що впливає на зміну клімату. 

Водночас експерти радять залишати листя у своїх садках, зібравши його у відведеному місці. Для того, щоб вітер не розносив листя по дворі, радять періодично змочувати його, що надасть листю більшої ваги та пришвидшить його розкладання. 

Ще одним варіантом поводження з опалим листям є його компостування, коли все листя із території збирають в одному місці, де воно перетворюється на компост природним чином. Компост є чудовим добривом для ґрунту.

Зазначимо, що в Україні частим явищем те, коли люди спалюють опале листя, чим завдають збитків навколишньому середовищу, адже вбивають мікроорганізми у ґрунті та спричиняють викиди вуглекислого газу у повітря, що спричиняє зміні  кліматичних умов. 

Нагадаємо, що у країні діють штрафи за спалювання сухого листя, трави та сміття. Відтак порушникам доведеться сплатити від 3060 до 6120 гривень.    

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024