Забудьте про молоко: чим категорично не можна годувати їжака

21 Серпня 2023, 15:56
Фотоілюстрація 1211
Фотоілюстрація

Природоохоронці застерігають від підгодівлі їжаків молоком, адже ці тварини мають непереносність лактози.  

Спростування поширених міфів та поради, як поводитись з їжаками, опублікували зоозахисники UAnimals на своїй фейсбук-сторінці. 

Активісти пишуть, що молоко небезпечне для їжаків, адже може спричинити діарею у тварини й навіть її вбити. 

Натомість, якщо колючий гість завітав до вашого саду, можна запропонувати йому якісні консерви для котів чи собак.

Також не варто годувати їжаків хлібом: ця їжа дуже бідна на нутрієнти.
«Якщо їжаків ви годуєте часто, то замінюйте регулярно воду, а недоїдену їжу – викидайте та кладіть свіжу. Мийте місткості, в які кладете їжу та питво з водою та милом: це допоможе знизити ризики інфекцій між їжаками, які можуть їсти з однієї миски», – пишуть зоозахисники. 
Ось ще кілька порад для тих, хто часто зустрічає у своєму саду їжаків:
  • Закрийте всі дірки. Їжаки можуть провалитися у відкриті стоки або нори у вашому садку. Закривайте отвори або перевіряйте їх щодня, щоб переконатися, що їжаки не потрапили в пастку.
  • Якщо у вас є басейн, то накривайте його на ніч і коли його не використовуєте.
  • Перед тим як використовувати газонокосарки, перевірте, а чи не ховаються десь їжаки? Часто, протягом дня, ці тварини відпочивають під живоплотом.
  • Перед тим, як розпалювати багаття – перевірити, чи не відпочивають на цьому місці їжаки.
  • Сміття може бути справжньою пасткою для їжаків. Вони можуть застрягнути в консервних банках, поліетиленових пакетах, горщиках від йогурту тощо. Не залишайте сміття в саду. А будь-які пластикові кільця (наприклад, від пляшок з питвом) варто розрізати.
  • Будь-які сітки чи дроти, які є у вашому садку варто підняти хоча б на 30 сантиметрів над землею. Їжаки часто плутаються в них. Якщо ви не використовуєте сітки для фруктів чи тенісної сітки – згорніть їх. Також в їжаків менше шансів заплутатись в суцільній металевій сітці.
  • Гранули від слимаків чи пестициди можуть отруїти їжаків. Спробуйте таку альтернативу як яєчна шкаралупа чи кавову гущу навколо рослин, які бажаєте захистити.
  • Не паліть траву! З нею ви можете спалити їжака чи іншу дрібну тварину.
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024