Кабмін схвалив зміни щодо декларацій підприємств про відходи

21 Серпня 2023, 11:17
Фотоілюстрація 456
Фотоілюстрація

Кабінет Міністрів України схвалив зміни до Порядку подання декларації про відходи. 

Про це 21 серпня повідомили у пресслужбі Міндовкілля. 

Такі декларації щороку заповнюють підприємці, та фактично звітують державі про утворені ними обсяги відходів. Однак щодо ефективності чи ні цього інструменту, найкраще можуть розповісти мешканці населених пунктів, які нерідко виявляють небезпечне «сміття» у себе «під вікнами». 

У Міндовкілля пояснюють, що має змінитись:

  • життєвий  цикл кожної тонни відходів відтепер можна буде відслідкувати: ким вона утворена, куди передана та що з нею відбувається далі. Саме для цього змінено і деталізовано форму декларації;
  • якщо раніше за рік Міндовкілля отримувало до 15 тисяч таких декларацій, то тепер їх передаватимуть переважна більшість компаній у країні. Адже звітуватимуть всі утворювачі небезпечних відходів та ті, кому їх передано для обробки. А також всі власники інших відходів із загальним щорічним обсягом понад 50 тонн (такий обсяг – це приблизно від двох до шести вантажівок «сміття»). 

«Звичайно, декларації подаватимуться як і раніше у цифровому форматі через ЕкоСистему. Сьогодні на цій платформі ми впроваджуємо електронну систему управління відходами. Тож весь процес стане зручнішим. Декларації щороку генеруватимуться програмою автоматично – на підставі поданої суб'єктами господарювання щоквартальної звітності. Аналіз даних також буде автоматизованим. Відтепер при користуванні та внесенні всіх даних до системи управління відходами суб'єкту треба тільки перевірити та підписати декларацію. Тож продовжуємо робити нашу країну чистою, європейською та сучасною», – зазначив міністр захисту довкілля Руслан Стрілець. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром