Мінна небезпека у лісах на Рівненщині: які місця варто оминати грибникам

09 Серпня 2023, 15:03
Фотоілюстрація з фб Рівненській ОДА 1657
Фотоілюстрація з фб Рівненській ОДА

На Рівненщині триває заборона на відвідування лісів у прикордонних громадах. 

Про те, які місця лісової зони області потрібно оминати, що робити коли знайшов підозрілий предмет та де можна збирати «дикороси», 9 серпня розповів під час брифінгу в Рівненській ОДА представник відділу сил підтримки оперативного угруповання військ «Волинь», підполковник Богдан Шендерецький, інформують у пресслужбі Рівненської ОВА

Так, суворо заборонено ходити у ліси Локницької, Зарічненської, Висоцької, Миляцької, Старосільської та Березівської територіальних громад.
«Хочу нагадати громадянам: не можна заходити у зони, що забезпечують безпеку державного кордону. Варто оминати місця, які огороджені або позначені табличкою, так званою «біркою» – білі букви на червоному фоні «Обережно, міни!». Огородження може бути парканчиком, колючим дротом чи кольоровою стрічкою. Там можуть знаходитися вибухонебезпечні предмети або проводитися захисні дії», – застеріг підполковник Богдан Шендерецький.
Якщо потрапили у лісову зону, де не було огорожі чи «бірки» та побачили там невідомі для вас речі – у жодному разі їх не можна чіпати. Відійдіть на безпечну відстань, не менше 100 метрів. Огляньте через камеру мобільного телефону цей предмет. Та, якщо є можливість, позначте це місце матеріалом червоного чи білого кольору. Повідомте ДСНС, поліцію, чи військових.
«Категорично забороняється підіймати будь-які невідомі для вас речі. Це може бути навіть шнур чи дріт. Противник може знаходитися на території України у ролі ДРГ, тому це може бути небезпечно», – нагадав представник відділу сил підтримки оперативного угруповання військ «Волинь».
Збирати ягоди, гриби, трави та насіння рослин можна у місцях, що віддалені від кордону та не позначені заборонними позначками.

Богдан Шендерецький додав, що коли чуєте підозрілі звуки у небі – у жодному випадку не можна знімати на телефон, виставляти у соціальні мережі. Адже це може допомогти ворогу. На заміну цього краще зателефонувати у поліцію чи ДСНС, повідомити населений пункт та напрямок літального об’єкту.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром