Через війну Україна відстрочила морську природоохоронну стретегію

08 Серпня 2023, 10:33
Чорне море. Фотоілюстрація 532
Чорне море. Фотоілюстрація

Кабінет Міністрів України схвалив зміни до Морської природоохоронної стратегії України, зокрема щодо перенесення термінів її виконання. 

 

Відповідне рішення прийняли у п'ятницю, 4 серпня. Про це за підсумками засідання повідомив на своїй фейсбук-сторінці міністр захисту довкілля Руслан Стрілець

Уряд на своєму засіданні прийняв розпорядження «Про внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2021 р. № 1240».

Стратегія, а також дорожня карта, були прийняті ще у жовтні 2021 року. Документом мали впроваджувати європейські норми та підходи до охорони морського середовища. Однак війна зруйнувала плани. 

«Сьогодні Україна не має доступу до частини приморських територій, тож не може визначити реальний обсяг шкоди, завданої морським екосистемам. Після Перемоги потрібно буде переглянути План дій до Стратегії, скоригувати заходи, щоб відновити все, до чого «доторкнулася рука» рашистів», – зазначив Руслан Стрілець.

Відтак рішенням Уряду перенесено строки виконання низки завдань в рамках Стратегії, а також внесено зміни до:

  • стратегічних цілей і пріоритетних завдань та показників їх досягнення;
  • порядку проведення моніторингу, оцінки результатів реалізації Стратегії та звітування;
  • операційного плану реалізації Стратегії.

Довідково. Морська природоохоронна стратегія України визначає головні засади державної морської природоохоронної політики на період до 2034 року, а також механізми досягнення та підтримки «доброго» екологічного стану Азовського та Чорного морів. 

Документ імплементує в українське законодавство положення Рамкової Директиви ЄС про морську стратегію, що є одним із зобов’язань України відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС.

Серед основних завдань стратегії:

  • написання та впровадження морських національних планів дій для досягнення та підтримки «доброго» екологічного стану Азовського і Чорного морів на шестирічний період;
  • реалізація програми державного екологічного моніторингу морів України;
  • розроблення та впровадження планів інтегрованого управління прибережними територіями Азовського і Чорного морів.
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром