Українські полярники показали, як полює морський леопард

21 Липня 2023, 13:46
Скрін з відео Національного антарктичного наукового центру 384
Скрін з відео Національного антарктичного наукового центру

Морські леопарди – одні з найвправніших хижаків у водах Антарктики. Їхня довжина в дорослому віці може сягати 3,5 метра, причому самиці зазвичай більші за самців.

На фейсбук-сторінці Національного антарктичного наукового центру опублікували відео та пояснення біолога 28-ї УАЕ Вадима Ткаченка, як полюють ці хижаки у водах поблизу станції «Академік Вернадський». 

Ці тварини належать до пагофільних видів, тобто значна частина їхнього життєвого циклу пов'язана з морським льодом. Вони багато часу проводять на плавучих крижинах, де відпочивають, народжують і вигодовують дитинчат, розповідають полярники. 
«У різні періоди морські леопарди тримаються певної акваторії поблизу доступного «запасу їжі», зокрема скупчень крилю, колоній пінгвінів і ластоногих (хоча самі ж є частиною цієї групи). Часто в раціоні цих хижаків переважає криль, але вони майстерно полюють і на пінгвінів та тюленів», – діляться на сторінці арктичного наукового центру. 
Залежно від об'єкта живлення в леопардів є різні стратегії полювання.
Так, щоб поласувати тюленятками, вони можуть поводитися трьома способами:
  • довго вичікують малюків під берегом, висунувши з води тільки ніздрі;
  • вистрибують на дитинча, ховаючись у хвилях прибою і використовуючи їх як укриття;
  • просто переслідують у відкритій воді, не приховуючи ні себе, ні своїх намірів.
Відомі також різні стратегії полювання морських леопардів на пінгвінів:
  • нерухомо очікують у воді поблизу місця, де сходять в океан та повертаються на берег, а потім стрімко атакують;
  • просто переслідують пінгвіна, що трапився їм у відкритій воді.
На відео добре видно, як морський леопард полює на пінгвіна Аделі поблизу берега в місці скупчення пернатих. Вочевидь, стрімка атака зненацька не була успішною, тож довелося наздоганяти жертву.
Варто відзначити, що швидкість цих тварин у воді дуже різна: морські леопарди можуть розганятися до 3 км/год і більше, тоді як пінгвіни Аделі – до 15 км/год. Однак «адельки» дуже маневрені та здатні швидко змінювати напрямок руху. Такий прийом зрештою виснажує героя нашого відео і змушує його відмовитись від потенційної здобичі.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром