Українським лісівникам показали насінневі центри у Латвії

20 Липня 2023, 17:10
Фото Поліського лісового офісу 417
Фото Поліського лісового офісу

Українські лісівники переймають досвід латвійських колег у напрямку ведення лісового господарства.

Про те, як в Латвії влаштоване лісове господарство розповіли 20 липня на фейсбук-сторінці Поліського лісового офісу. 

У Латвії насінневі центри збудовані та працюють як при державній лісовій компанії, так і приватних деревообробних підприємствах. Державна лісова компанія у цьому напрямку має досить суттєві напрацювання та масштаби. Є 10 розсадників та насіннєвих центрів, які постійно працюють.

Всього тут вирощують 61,4 млн сіянців із закритою кореневою системою.

Частину – для власних потреб, працюють також на експорт. Лісівники зі Швеції, Фінляндії, інших країн давно закуповують посадковий матеріал із Латвії, знаючи його якість.

Резервного запасу насіння на розсадниках вистачить на 10 років. Його збір проводиться лише на спеціальних лісонасіннєвих плантаціях, загальна площа яких – 735 га.

А найбільший переробник деревини Латвії – компанія Latvijas Finieris – займається вирощенням сіянців берези, яка для виробництва у них є базово необхідною.

На розсаднику цього заводу за рік вирощують понад мільйон сіянців і реалізовують їх власникам приватних лісів, частково експортують.

З початку повномасштабної війни в Україні компанія відраховує на потреби ЗСУ 1% від реалізації (річний оборот в межах 300 млн євро).

50% лісів Латвії є приватними. Їхні власники можуть проводити заготівлю, але зобовʼязані відновлювати площі зрубів. Максимальний час на такі заходи – 5 років, а якість виконання контролюється державною лісовою службою.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром