Як діяти, якщо ви побачили пожежу в екосистемі

12 Липня 2023, 09:08
Пожежа в лісі. Фотоілюстрація 1053
Пожежа в лісі. Фотоілюстрація

2023 рік є одним із найвологіших за останніх 10 років. Та навіть попри високу вологість, природні території усе одно продовжують палати.

За повідомленням ДСНС за одну добу 11 липня в Україні 99,7 га землі було охоплено вогнем: палала територія, розміром як 200 футбольних полів. Про це розповідають на сторінці Дунайсько-Карпатської програми.

За цей час 372 рятувальники ДСНС та 84 одиниці спецтехніки залучалися до ліквідації 81 пожежі в екосистемах. 

«У 90% випадків причина виникнення пожеж на відкритих територіях – людина. Кинутий недопалок або сірник, випалювання сухої трави, навіть маленьке вогнище може перерости у масштабну пожежу, на ліквідацію якої задіюються значні людські та фінансові ресурси», – наголошують природоохоронці. 

Як діяти, якщо ви побачили, що горить суха рослинність, але у Вас немає ані води, ані цупкої тканини чи лопати, щоб загасити вогонь: 

  • Перш ніж братися до справи, зважте ризики: чи безпечно це для вашого життя, яка сила вітру, висота полум'я і задимленість. 

  • Беріться за справу тільки якщо впевнені, що це не загрожує вашому життю та здоров'ю!

  • Зламайте декілька довгих зелених гілок, і гасіть полум'я ними. Якщо «віник» із гілок буде досить великим – гасити ним траву буде навіть ефективніше, аніж лопатою чи тканиною.

  • Навіть якщо вам вдалося загасити вогонь, все одно викликайте пожежників, щоб вони залили згарище водою – інакше пожежа може спалахнути знову, особливо у сухий сезон.

Будьте особливо уважні у поводженні з вогнем на природних територіях у спеку та посуху.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром