Як правильно говорити з дитиною про гуманне ставлення до тварин

05 Липня 2023, 11:30
Фотоілюстрація. Deposiphoto 879
Фотоілюстрація. Deposiphoto

Діти, які жорстоко поводяться з тваринами, у майбутньому можуть стати жорстокими і до людей. Саме тому так важливо вчити змалку чуйно ставитися до тварин, адже це фундамент їхньої доброти та людяності.

Такого висновку дійшов американський соціолог та антрополог Арнольд Арлуке, пишуть зоозахисники на фейсбук-сторінці UAnimals та діляться порадами, як правильно говорити з дитиною про гуманне ставлення до тварин від психологині благодійного фонду «Голоси дітей» Поліни Старцевої.

Перша і головна порада фахівчині — дорослі мають на власному прикладі показувати дітям любов до тварин. Тоді не доведеться багато пояснювати.

Ще поради:

  • Дітей варто навчати гуманно ставитися до тварин змалечку. Не існує правильного віку, якого потрібно дочекатися, щоб говорити на цю тему. Однак для кожного віку треба добирати зрозумілі пояснення.
  • Формування гуманного ставлення до тварин — завдання не на одну розмову, це тривалий і поступовий процес. Дитині може знадобитися багато пояснень, книжок, мультфільмів, власного досвіду взаємодії із тваринами, щоб сформувати чуйне ставлення до них. Важливо бути терплячими, послідовно підтримувати дитину і повторювати те, що вважаєте правильним.
  • Розповідайте про те, якої шкоди зазнають тварини, що живуть у поганих умовах чи зазнають знущань. Не потрібно намагатися вберегти дитину від суму, який можуть спричинити такі розповіді. Водночас утримайтеся від детальних описів сцен жорстокості і не показуйте їй фото і відео, на яких видно страждання тварин. Іноді одне фото може переконати швидше ніж тисяча слів, але ризик травмувати дитину занадто великий.
  • Пам’ятайте, що гуманність — це не лише співпереживання і слова, але й дії. Залучайте дитину до безпосередньої допомоги тваринам: змайструйте годівничку для птахів, залишіть миску води для безпритульних котів, вигуляйте песика із притулку, — і в процесі пояснюйте, чому важливо саме так допомагати тваринам.
  • Якщо дитина агресує до тварин, зупиніть її та поясніть, що це неприйнятно. Пропонуйте дитині інші способи, куди можна безпечно скерувати негативні емоції. І врахуйте, що часто агресія дитини до тварин — це її реакція на чиєсь агресивне ставлення до неї самої. Якщо дитина не почувається емоційно в безпеці, їй буде складніше створювати безпечне середовище для тварини. Саме дорослі мають модерувати відносини дитини і тварини, а якщо це не вдається, варто звернутися по допомогу, наприклад, до психолога.
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024