У зоні радіоактивного забруднення ЧАЕС на Волині можуть лишитись три села

04 Липня 2023, 19:00
Фотоілюстрація 802
Фотоілюстрація

Кабінет Міністрів України пропонує зменшити кількість населених пунктів на Волині, які входять до зони радіаційного забруднення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Таких сіл планують залишити лише три.

Повідомлення про оприлюднення проєкту постанови Кабінету Міністрів України опублікували на сайті Державного агенства України з управління зоною відчуження, передає Суспільне.Волинь

У проєкті постанови пропонують у зоні радіоактивного забруднення залишити лише три села Камінь-Каширського району: Велика Яблунька, Галузія та Серхів. Скоротити кількість сіл та міст хочуть на основі нових дозиметричних замірів. 

Наразі чинним є перелік населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, затверджений постановою Кабінету Міністрів Української РСР від 23 липня 1991.

У цьому переліку радіаційно забрудненими вважаються 166 населених пунктів на Волині:

  • у Камінь-Каширському районі – 64;
  • у колишньому Любешівському районі – 47;
  • у колишньому Маневицькому районі – 55.

Як йдеться у пояснювальній записці, перегляд площ радіаційного забруднення дасть можливість громадам вести там безперешкодну господарську діяльність.

Обговорення проєкту постанови триватиме до 22 липня.

Як відреагували у громадах на Волині

В Любешівській територіальній громаді через пропозицію Кабміну скликають позачергову сесію. Про це повідомив селищний голова Олег Кух.

«Для нас така "оптимізація" зонування, що пропонується цим проєктом постанови, вкрай неприйнятна і недопустима. Адже екологічні наслідки Чорнобильської трагедії, а особливо їх людського виміру, ми пожинаємо і дотепер», – написав селищний голова.

Скликають позачергову сесію і в Маневицькій селищній раді. Засідання має відбутися 6 липня. 

«Кабінет Міністрів України пропонує виключити 35 із 36 населених пунктів Маневицької громади, які входять до зони забруднення внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС», – зазначив на своїй сторінці у Facebook голова громади Олександр Гаврилюк і додав, що місцеві депутати не згідні із такою пропозицією.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024