Науковці просять жителів сіл та міст повідомити місця гніздування лелек

29 Червня 2023, 17:50
Фотоілюстрація 12966
Фотоілюстрація

Природоохоронці розпочали Всеукраїнський облік лелеки білого та дослідження його гніздування в умовах війни. Для цього українців просять повідомити дані про лелек, які вже живуть або тільки оселились у вашому місті чи селі. 

Надати інформацію можна з травня по серпень цього року. Про це Еко.Район повідомили в Українському товаристві охорони птахів. 

Таки чином природоохоронці хочуть визначити сучасний стан популяції лелек в Україні в обставинах повномасштабного військового вторгнення росії. Отримані дані використають для аналізу та оцінки впливу бойових дій на гніздування птаха, а також на визначення територіальних змін у розподілі гніздуючи лелек. 

Відповідно до обліку згодом планують реалізувати план заходів для збереження птахів з урахуванням негативних чинників війни.

Товариство звертається до громад України, особливо сільської місцевості, з проханням долучитися до обліку лелеки білого та надати інформацію про гніздування птахів і поруч із місцем свого мешкання. 

«Товариство сподівається на широкий відгук громадськості взяти участь в обліку цього птаха та таким чином долучитися до досліджень впливу війни на нього, зокрема дізнатися які зміни відбулись у його гніздуванні, де та скільки пар втратили свої домівки через руйнування, де та скільки – не повернулись до своїх гнізд, скільки птахів продовжують гніздитись та інше. Зараз, в умовах війни, це надзвичайно важливі дані, які допоможуть природоохоронцям і науковцям своєчасно спланувати та надалі впроваджувати заходи з допомоги лелекам білим вижити в умовах війни», – зазначила Ольга Яремченко, керівниця природоохоронних проєктів ГО «Українське товариство охорони птахів».

Облік відбуватиметься в онлайн-форматі й взяти участь в ньому може кожний не байдужий, заповнивши спеціально розроблену анкету, яка знаходиться за посиланням: https://forms.gle/vDpzavaa7eTXxTM9A

Всеукраїнський облік лелеки білого ініціювали Громадська організація «Українське товариство охорони птахів», партнер міжнародної природоохоронної асоціації BirdLife Internatuional в Україні за сприяння Союзу охорони природи та біорізноманіття Німеччини (NABU).

Український обрахунок передує черговому міжнародному обліку лелеки, який проводитиметься у 2024 році. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром