У Цуманські пущі на Волині з'явились дитинчата у чорних лелек

28 Червня 2023, 17:16
Автор фото провідного фахівця з екологічної освіти відділу еколого-освітньої роботи та рекреації Максима Рудіка 418
Автор фото провідного фахівця з екологічної освіти відділу еколого-освітньої роботи та рекреації Максима Рудіка

У лісових масивах Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» підростають пташенята червонокнижних чорних лелек.

Дитинчат виявили працівники нацпарку під час польового виїзду у середу, 28 червня. Фото малюків опублікували на сторінці Цуманської пущі у фейсбуці. 

Працівники парку постійно проводять моніторинг гнізд лелеки чорного. Під час чергового виїзду помітили трьох малих пташенят, ще вкритих пухом, у гнізді, яке розташоване високо на дубі.

У іншому гнізді, що лелеки збудували собі на верхніх гілках сосни, працівники парку сфотографували трьох уже більш дорослих пташенят.

«Чорний лелека зараз є рідкісним птахом, популяція якого перебуває під загрозою зникнення через деградацію місць гніздування внаслідок вирубування лісів, знищення та спотворення лісових масивів у смузі лісостепу, спричинених так званою «меліорацією», фактор непокою з боку людини», – пишуть природоохоронці. 

Для збереження виду необхідна сувора охорона старих лісів, усунення фактору неспокою з боку людей, природовідповідне ведення лісового господарства, охорона та відновлення водно-болотних угідь. 

Чорний лелека знаходиться під охоронним статусом Червоної книги України як рідкісний, а також Бернської та Бонської конвенціями, Угоди AEWA та конвенцією CITES.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024